Sommerintervjuet

– Nå må politikerne gripe sjansen. Norge mangler minst 1000 studieplasser

Ateas konsernsjef Steinar Sønsteby i dagens sommerintervju.

Ateas konsernsjef Steinar Sønsteby med klar beskjed: Norges viktigste bransje trenger langt flere teknologer i årene som kommer.
Ateas konsernsjef Steinar Sønsteby med klar beskjed: Norges viktigste bransje trenger langt flere teknologer i årene som kommer. (Bilde: Privat)

Ateas konsernsjef Steinar Sønsteby i dagens sommerintervju.

Han har fått ledergruppen sin med på å sykle seg til redusert sykefravær og økonomisk suksess. Og sendte nesten tusen kolleger til topps på Galdhøpiggen.

Selv rykket Steinar Sønsteby til topps som konsernsjef i Atea i 2014, etter å ha ledet norgesavdelingen i en periode da omsetningen ble firedoblet på seks år.

Steinar Sønsteby (54)

Konsernsjef i Atea

Toppsjef i en av Nordens største IT-bedrifter, samt styreformann i bransjeorganisasjonen IKT-Norge.

Utdannet sivilingeniør fra universitet i Utah i USA, samt bedriftsøkonomi fra Handelshøyskolen BI.

Atea er resultatet av en lang rekke sammenslåinger og oppkjøp. Sønstebys karriere i selskapet strekker seg tilbake til 1997 da han ble administrerende direktør i Merkantildata. Før det holdt han samme stilling i Skrivervik Data siden slutten av 1980-tallet.

Sønsteby er glad i fjellturer og har blant annet besteget Kilimanjaro. For noen år siden dro han med seg nær tusen kolleger til toppen av Galdhøpiggen, en bragd som ga verdensrekord i Guinness Rekordbok.

Selskapet han leder består av 6.800 ansatte fordelt på nærmere 90 kontoret i syv land. En nordisk gigant som etter utallige sammenslåinger og oppkjøp er ledende på IT-infrastruktur og systemintegrasjon.

Hvor er du nå?

– Nå har jeg akkurat startet sommerferien på hytta i Kragerø.

Hva er planene for sommeren?

– Jeg håper på 3 uker i Kragerø med sol og båtliv – og litt trening ved bruk av sykkel. Sommeren avsluttes ved å reise sammen med min sønn til USA der han skal starte å studere.

Hvilke elektroniske dingser må være med på ferieturen?

– Min iPhone 6 er med meg hvor enn jeg går – så må pc’en være med for litt tyngre arbeid.

Min hjemskjerm: Sønsteby har relativt få apper installert. Mest av alt er det vel bakgrunnsbildet av ham selv fra toppen av Kilimanjaro som utmerker seg.
Min hjemskjerm: Sønsteby har relativt få apper installert. Mest av alt er det vel bakgrunnsbildet av ham selv fra toppen av Kilimanjaro som utmerker seg.

Hvilke apper klarer du deg ikke uten?

– Mail og tlf er mest brukt, men også andre samhandlings «App’er» - Sjekker nyhetene på VG og så er jeg aktiv på Twitter @stesonst

Hvilken utdannelse ville du valgt i dag, hvis du fikk muligheten til begynne om igjen?

– Jeg ville reist ut og studert noe innen IT/digitalisering – vi trenger mange flere med IT-kunnskap i Norge i årene som kommer.

Hvor ofte sjekker du e-post, bedriftens intranett eller andre samhandlingsverktøy i ferieperioden?

– For ofte - blir jeg fortalt :-)

Hva skal du lese i sommer?

– Skal i alle fall lese “Who says elephants can’t dance?” av Gerstner (tidligere sjef i IBM) – så får vi se hva mere det blir.

Foretrekker du nettbrett, lesebrett eller fysiske bøker?

– Det er begge deler – men i ferien blir det fysiske bøker.

Hva er et perfekt sommerminne for deg?

– Rolige dager med familie og venner i Kragerø – men jeg er rastløs, så jeg må ha noe å gjøre hver dag :-)

Hvordan vil norsk IT-bransje utvikle seg de neste årene?

– Vi som er så heldige og jobbe i IT-bransjen eller med IT vil gå spennende år i møte – vi jobber i Norges viktigste bransje og skal bygge NYE Norge med IT. Jeg håper politikerne nå ser potensialet i IT og digitalisering. Ikke bare for å effektivisere offentlig og privat sektor i dag, men også for å skape nye næringer som kan bidra til omstillingen av Norge de neste tiårene.

– For at vi skal kunne gripe denne sjansen må politikerne øke antall studieplasser med minst 1000 plasser i året. De må få digitalisering inn i all annen utdanning, sørge for bruk av IT-verktøy og -løsninger fra førsteklasse på barneskolen, og de må få på plass ett skattesystem som er gunstig for gründere og startups.

Følg spalten videre i sommer. Her en oversikt over våre sommerintervjuer.

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)
Til toppen