SOMMERINTERVJUET

– Nå må politikerne gripe sjansen. Norge mangler minst 1000 studieplasser

Ateas konsernsjef Steinar Sønsteby i dagens sommerintervju.

Ateas konsernsjef Steinar Sønsteby med klar beskjed: Norges viktigste bransje trenger langt flere teknologer i årene som kommer.
Ateas konsernsjef Steinar Sønsteby med klar beskjed: Norges viktigste bransje trenger langt flere teknologer i årene som kommer. Bilde: Privat
15. juli 2016 - 07:51

Han har fått ledergruppen sin med på å sykle seg til redusert sykefravær og økonomisk suksess. Og sendte nesten tusen kolleger til topps på Galdhøpiggen.

Selv rykket Steinar Sønsteby til topps som konsernsjef i Atea i 2014, etter å ha ledet norgesavdelingen i en periode da omsetningen ble firedoblet på seks år.

Vis mer

Selskapet han leder består av 6.800 ansatte fordelt på nærmere 90 kontoret i syv land. En nordisk gigant som etter utallige sammenslåinger og oppkjøp er ledende på IT-infrastruktur og systemintegrasjon.

Hvor er du nå?

– Nå har jeg akkurat startet sommerferien på hytta i Kragerø.

Hva er planene for sommeren?

– Jeg håper på 3 uker i Kragerø med sol og båtliv – og litt trening ved bruk av sykkel. Sommeren avsluttes ved å reise sammen med min sønn til USA der han skal starte å studere.

Hvilke elektroniske dingser må være med på ferieturen?

– Min iPhone 6 er med meg hvor enn jeg går – så må pc’en være med for litt tyngre arbeid.

Min hjemskjerm: Sønsteby har relativt få apper installert. Mest av alt er det vel bakgrunnsbildet av ham selv fra toppen av Kilimanjaro som utmerker seg.
Min hjemskjerm: Sønsteby har relativt få apper installert. Mest av alt er det vel bakgrunnsbildet av ham selv fra toppen av Kilimanjaro som utmerker seg.

Hvilke apper klarer du deg ikke uten?

– Mail og tlf er mest brukt, men også andre samhandlings «App’er» - Sjekker nyhetene på VG og så er jeg aktiv på Twitter @stesonst

Hvilken utdannelse ville du valgt i dag, hvis du fikk muligheten til begynne om igjen?

– Jeg ville reist ut og studert noe innen IT/digitalisering – vi trenger mange flere med IT-kunnskap i Norge i årene som kommer.

Hvor ofte sjekker du e-post, bedriftens intranett eller andre samhandlingsverktøy i ferieperioden?

– For ofte - blir jeg fortalt :-)

Hva skal du lese i sommer?

– Skal i alle fall lese “Who says elephants can’t dance?” av Gerstner (tidligere sjef i IBM) – så får vi se hva mere det blir.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Foretrekker du nettbrett, lesebrett eller fysiske bøker?

– Det er begge deler – men i ferien blir det fysiske bøker.

Hva er et perfekt sommerminne for deg?

– Rolige dager med familie og venner i Kragerø – men jeg er rastløs, så jeg må ha noe å gjøre hver dag :-)

Hvordan vil norsk IT-bransje utvikle seg de neste årene?

– Vi som er så heldige og jobbe i IT-bransjen eller med IT vil gå spennende år i møte – vi jobber i Norges viktigste bransje og skal bygge NYE Norge med IT. Jeg håper politikerne nå ser potensialet i IT og digitalisering. Ikke bare for å effektivisere offentlig og privat sektor i dag, men også for å skape nye næringer som kan bidra til omstillingen av Norge de neste tiårene.

– For at vi skal kunne gripe denne sjansen må politikerne øke antall studieplasser med minst 1000 plasser i året. De må få digitalisering inn i all annen utdanning, sørge for bruk av IT-verktøy og -løsninger fra førsteklasse på barneskolen, og de må få på plass ett skattesystem som er gunstig for gründere og startups.

Følg spalten videre i sommer. Her en oversikt over våre sommerintervjuer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.