– Nå må vi vise styrke

Finnene sørger over Nokia-salget.

Den finske utenriksminister Alexander Stubb maner frem den finske sisu etter at Nokias mobiltelefoner, selve symbolet på den moderne finske stat, ble solgt til Microsoft.
Den finske utenriksminister Alexander Stubb maner frem den finske sisu etter at Nokias mobiltelefoner, selve symbolet på den moderne finske stat, ble solgt til Microsoft. (Bilde: Henrik Kettunen/Bloomberg via Getty Images/Getty Images/All Over Press)

Finnene sørger over Nokia-salget.

Nokia har lenge vært ensbetydende med Finland. Selskapet som vokste frem på 2000-tallet og reddet det finske samfunnet fra konsekvensene av den sovjetiske kollapsen, skapte grobunn for nasjonal stolthet.

At de nå selger ut mobiltelefon-divisjonen, som gjorde Nokia til et verdensomspennende varemerke og satte Finland på kartet som en hypermoderne nasjon, er et hardt slag for den finske folkesjelen.

Faktisk har den finske utenriksministere Alexander Stubb rykket ut for å få finnene til å se fremover.

– Jeg ser på dette som en mulighet og ikke en trussel. Dette er et spørsmål om innstilling. Oppkjøpet er et faktum. Vi skal ikke sørge, men vise «finlandsk sisu», sier Stubb til den svenske avisen Dagens Industri. Finsk sisu er vanskelig å oversette – men det betyr viljestyrke, handlingsvilje og å handle med et kaldt hode.

– Nokia er selvsagt en symbolsk og ett emosjonell historie for hele Finland. Min generasjon har vokst opp med Nokia i lommen. Men når det er sagt, så er dette oppkjøpet mellom Nokia og Finland en mulighet for Finland og finsk IT-industri, sier Stubb.

Muligheter kan det bli. Blant annet skal Microsoft bygge et datasenter i Finland, noe landet vant i hard konkurranse med både Norge og Sverige. Dessuten er det ikke hele Nokia som settes på båten over Atlanteren.

Som digi.no skrev tidligere i dag vil det være betydelig virksomhet igjen i Finland. Mer enn halvparten av de nåværende ansatte i Nokia vil fremdeles jobbe for selskapet, blant annet i Nokia Solutions and Networks, tidligere Nokia Siemens Network. Nokia vil også ha en sterk posisjon i det digitale kartmarkedet gjennom Nokia HERE, bare slått av Google Maps.

IT-analytiker og digi.no spaltist Cyrus Mewawallla sier i en kommentar at dette er en skjult juvel som det er smart av finnene å beholde kontrollen over.

– Alle mobile løsninger er avhengige av gode kartløsninger, og Nokia kan ta en meget sterk rolle her, sier analytikeren til digi.no.

Han sier også at Nokia har fått godt betalt for patentlisenser som Nokia, i henhold til avtalen, har lisensiert ut til Microsoft de neste ti årene. Nokias teknologiavdeling vil fremdeles holde på under finsk ledelse, og med en av verdens største portefølje av teknologipatenter.

Den finske utenriksministeren tror også at oppkjøpet kan føre til at det blir en oppblomstring av IT-entreprenører og muligheter for disse.

Men selv om den finske nasjonalfølelsen har fått seg en smell på grunn av Nokia, så fryder pengefolket seg over oppkjøpet. Aksjekursen til Nokia er opp over 40 prosent i skrivende stund. Kanskje viktigst: Microsoft fikk ikke kjøpe merkevaren Nokia – den blir værende igjen i Finland.

    Les også:

Til toppen