Nå prater han på Wikipedia

Skal bevare stemmen til Tim Berners-Lee og andre kjendiser.

Nå prater han på Wikipedia
Wikipedia-gründer Jimmy Wales (fra v.) her avbildet sammen med web-oppfinner Sir Tim Berners-Lee på en konferanse i London i fjor høst. Bilde: REX/Nils Jorgensen/All Over Press

Wikipedia introduserte i helgen et nytt prosjekt WikiVIP («Wikipedia Voice Intro Project») for å bevare stemmeprøver eller små lydklipp av kjente personer.

Det vanligvis konservative nettleksikonet ønsker å berike biografiske artikler med lyd av menneskene de omhandler.

Den britiske humoristen, forfatteren og tv-personligheten Stephen Fry fikk æren av å være en av de første som lot seg overtale til å spille inn et klipp, som nå er nedfelt i artikkelen om ham.

Vitenskapsmenn, politikere, idrettshelter og andre kjente personligheter er blant de som blir oppmuntret til å bidra med stemmeopptak på rundt 10 sekunder.

BBC har for anledningen for første gang delt ut lydklipp fra den britiske allmennkringkasterens omfattende programbibliotek under en fri lisens, for inkludering nettopp i dette prosjektet.

Det inkluderer blant annet stemmene til fredsprisvinner Aung San Suu Kyi og web-oppfinner Sir Tim Berners-Lee. (Disse klippene er lastet opp, men i skrivende stund ennå ikke blitt lagt inn i artiklene om dem).

Frivillige bidragsytere oppfordres nå til å hjelpe prosjektet med å be personer som er gjenstand for Wikipedia-artikler om å dele stemmeprøver i valgfri språkdrakt. Dette er ikke bare for engelskspråklige, blir det understreket.