Nå raser salget av MP3-spillere

Apple må lykkes med iPhone, for nye tall viser at salget av Mp3-spillere raser.

Nå raser salget av MP3-spillere

Apple må lykkes med iPhone, for nye tall viser at salget av Mp3-spillere raser.

Salget av digitale musikkavspillere (Mp3-spillere) fikk sitt store gjennombrudd under andre halvåret av 2003. Men etter flere år med sterk vekst, er pendelen nå i ferd med å snu.

Ifølge tall fra IT Research i Sverige, kjøpte svenskene 546.230 MP3-spillere i 2004, som vokste med 57 prosent til 855.760 i 2005 og videre til 1.130.820 Mp3-spillere i 2006, som er en vekst på 32 prosent.

Men andre kvartal 2007 (april til juni) viser en markant nedgang målt mot samme periode i fjor. Antallet Mp3-spillere gikk ned med hele 30 prosent. Til gjengjeld vokste salget av antall musikkmobiler med 60 prosent.

Det store spørsmålet som dermed melder seg er om MP3-spilleren vil lide samme skjebne som PDAen, de små lommedatamaskinene som var populære for noe år siden. PDAene forvinner nå helt fordi mobiltelefon-produsentene har bakt inn PDA-mulighetene i sine telefoner.

Markedsanalytiker David Larsson i IT Research mener den samme trenden vil gjelde i Norge.

Han tror den fremste årsaken er at mobiltelefonene nå har så gode musikktjenester, at folk heller foretrekke å forholde seg til en enhet. En annen grunn er at verken Apple eller Creative har kommet med noen nye modeller av Mp3-spillere, og folk sitter på gjerdet og venter.

Larsson tror likevel at nye produktlanseringer av frittstående MP3-spillere vil gi et bedre resultat i tredje kvartal 2007 selv om musikkmobilen får et forsprang. Antallet musikkmobiler beregnes å vokse raskt i takt med at andelen 3G øker.

Antall musikkmobiler (eksklusiv Smartphones) vokste med 60 prosent til 634.890 enheter. Det er fire ganger høyere vekst enn salget av frittstående musikkspillere. Sony Ericsson dominerer segmentet.

Til toppen