Nå ruller Telenor ut IPv6

Derfor tok det så lang tid. – Se om du får allerede i dag.

Nå ruller Telenor ut IPv6
Internett kan ikke vokse uten den etterlengtede overgangen til IPv6 og tilnærmet uendelig adresserom. Endelig er også Telenor klare for å tilby IPv6 i tospan med IPv4 for kundene sine.

Mange av konkurrentene har tilbudt IPv6 til kundene sine i årevis. Knapphet på IPv4-adresser gjør det nødvendig med en overgang.

Endelig skal også Telenor tilby IPv6 til alle kundene. Dette er noe de lovet å ha klart for lenge siden, men tidsplanen sprakk.

Informasjonssjef Per A. Meling i Telenor Norge bekrefter utrullingen overfor digi.no.

– IPv6 rulles ut på fiber, GPON (Gigabit Passive Optical Network). ADSL og VDSL. Utrulling skjer gradvis og kontrollert og vil øke etter sommeren dersom vi er trygg på kvaliteten. Det er komplett IPv6 geografisk dekning for kabel-TV-kundene (Canal Digital Kabel-TV) og Mobil Data. Som Canal Digital Kabel-TV-kunde kan du ta i bruk IPv6 ved å aktivere IPv6 via «MinSide».

– Telenor Mobil kunder med en Samsung S5, Sony Xperia Z, Z1, Z2 eller Nexus telefon kan ta i bruk IPv6 i dag. Flere modeller vil bli klargjort for IPv6 i samarbeidet med våre terminal-leverandører, sier Meling.

For ordens skyld. Hvorfor mener Telenor det er viktig at kundene nå får tilbud om IPv6?

Per A. Meling er informasjonssjef i Telenor Norge
Per A. Meling er informasjonssjef i Telenor Norge

– IPv4 har ikke lenger ledige adresser så internett kan vokse videre. Innføring av IPv6 i alle de forskjellige aksessnettene til Telenor er en stor oppgave, og Telenor har de siste årene gjennomført dette som en del av teknologioppgraderinger og utvidelser. Det er viktig at kunder og tjenester så snart som mulig tar i bruk IPv6 for å sikre at Internett kan vokse videre i årene som kommer. Telenor har nå startet denne utrulling i større skala, men den gjennomføres på en kontrollert måte for å sikre en god kundeopplevelse.

LES OGSÅ: IPv4 og IPv6 kommer til å leve side om side i overskuelig framtid

Det er lenge siden Telenor lovet at dette skulle være tilgjengelig for alle kunder som ønsket det innen 2013. Hva er årsaken til forsinkelsen?

– Telenor har i flere år vært dedikert til arbeidet med innføring av IPv6, og har det som en sentral del av sin visjon for fremtidens nettverk. I 2011 kommuniserte Telenor planer og overordnede mål om å levere IPv6 til alle som ønsker i løpet av 2013. Innføringen av IPv6 er imidlertid svært omfattende, teknisk så vel som koordinerings- og investeringsmessig. I motsetning til mange andre aktører har Telenor både mobilnett og fastnett. De fleste tjenester som produseres i vår infrastruktur er nå klargjort for dual-stack. Kabel-TV-kunder (DOCSIS) Coax/Docsis, M2M (maskin-til-maskin) og Mobil data-kunder kan ta i bruk IPV6 nå. Vi har pilotert IPv6 over langt tid på DSL og GPON, Telenor er opptatt av å kunne gi en god og trygg kundeopplevelse med IPv6 og ytterligere kvalitetssikring har vært nødvendig for å kunne starte med utrulling av IPv6 på DSL & GPON.

Det er mange år siden Telenor bekreftet at kjernenettet var klart for IPv6. Kanskje har det vært et kostnadsspørsmål rundt bytte av sluttbrukerutstyr?

– Det har ikke vært nok markedsetterspørsel rundt IPv6 for å forsvare en fremskynding av utrullingsplaner eller en massiv utskifting av ikke-IPv6-kompatibelt sluttbrukerutstyr. Den positive effekten av det er at Telenor har kunnet fokusere på kvalitetssikring og innføre IPv6 som en del av planlagte oppgraderinger i nettet.

Titalls milliarder

Telenors informasjonssjef forteller at de har investert «titalls milliarder kroner i Norge de siste 4 årene» for å modernisere nettverket. Han kan ikke si hva IPv6 alene har kostet, men sier det er betydelig.

– IPv6 har vært investeringsmessig og kompetansesmessig svært omfattende. Telenor har investert titalls milliarder i Norge de siste 4 årene for å modernisere nettet. IPv6-kostnader har vært en integrert del av det, så det er vanskelig å komme med konkrete tall utover at det er en betydelig investering.

Må kundene gjøre noe spesielt for å få IPv6 eller ta det i bruk, eller vil det skje automatisk? Og koster det noe ekstra?

Torgeir Waterhouse fra IKT-Norge.
Torgeir Waterhouse fra IKT-Norge. Bilde: Per Ervland

– Det varierer avhengig blant annet av sluttbrukerutstyr. Der Telenor har kontroll på hjemmeruter vil aktivering bli styrt fra nettet uten at kunden trenger å gjøre noe spesielt. For kabel-TV-kunder hos Docsis/Canal Digital Kabel-kunder må IPv6 aktiveres via «MinSide» av kunden selv, i tillegg til eventuelt på kundens egen ruter/datamaskin. Når det gjelder mobil vil terminaler som er godkjent for IPv6 bli konfigurert med en default innstilling, de vil komme automatisk på IPv6. Telenor tar ikke ekstra betalt for IPv6, avslutter Per A. Meling.

– Grep som må gjøres

Torgeir Waterhouse er direktør internett og nye medier i bransjeorganisasjonen IKT-Norge. I tillegg er han president i Norwegian IPv6 Forum.

Ikke overraskende er han fornøyd med at Telenor nå setter fart på en overgang han i mange år har etterlyst.

– Det er veldig bra og også en klar indikator på at dette er noe vi må gjøre. Dette er et grep som må gjøres så kjempebra at det kommer nå. Et viktig poeng: Det er mange som sitter rundt omkring og tar beslutninger på vegne av nettverk. Det handler ikke bare om å slå om omtrent slik man går fra vintertid til sommertid. Dette griper inn blant mange aktører og ulike interne tjenester, både i offentlig og privat sektor, sier Waterhouse til digi.no.

    Les også: