UTVIKLING

Nå satser Adobe tungt på HTML5

Lanserer stor verktøypakke for webutvikling.

Adobe Edge Animate, et nytt verktøy for å lage webanimasjoner.
Adobe Edge Animate, et nytt verktøy for å lage webanimasjoner. Bilde: Adobe
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. sep. 2012 - 10:18

Mange forbinder Adobes bidrag til weben med Flash, men det er design- og utviklingsverktøyene og tilhørende nettskytjenester som selskapet tjener penger på. Derfor har det mindre betydning for selskapet at weben nå er i ferd med å bevege seg bort fra Flash og lignende teknologi, for å tilby websider og -applikasjoner basert på åpne webstandarder så langt det er mulig. Adobe har lenge tilbudt generell webutvikling, som Dreamweaver. Men nå økes selskapet innsatsen og lanserer en svært omfattende samling av verktøy og tjenester med spesiell støtte for HTML5, CSS3 og JavaScript, nemlig Edge Tools & Services. Dette omtales av Adobe som et supplement til Dreamweaver.

Pakken består av:

  • Edge Animate, et verktøy for å skape animert innhold ved åpne webstandarder.
  • Edge Inspect, et verktøy for inspeksjon, debugging og forhåndsvisning av innhold iOS- og Android-baserte enheter, inkludert Kindle Fire. Edge Inspect inkluderer også en nettleserutvidelse til Google Chrome.
  • Edge Code, et koderedigeringsverktøy basert på åpen kildekodeprosjektet Brackets. Foreløpig bare i en testutgave.
  • Edge Reflow, et verktøy for å lage layouter og visuelle design med CSS. En forhåndsvisning av dette verktøyet blir først tilgjengelig mot slutten av året.
  • Egde Web Font, et tjeneste bestående av et voksende bibliotek med åpen kildekode-skrifttyper som kan brukes på websider og i applikasjoner.
  • Typekit, en tjeneste hvor det tilbys et bibliotek med fonter som kan brukes direkte av websider ved å lime inn en liten JavaScript-kode.
  • PhoneGap Build, en tjeneste for å pakke mobilapplikasjoner basert på HTML, CSS og JavaScript, slik at de kan kjøres på de mest populære mobilplattformene

Edge Tools & Services vil utgangspunktet tilbys gratis via Adobe Creative Cloud. Dette inkluderer også den første utgaven av Edge Animate, som normalt vil koste omtrent 2800 kroner + mva, eventuelt 85 kroner + mva i måneden som et abonnement. Animasjonsverktøyet er inkludert i betalte Creative Cloud-abonnementer.

– Vi er opptatt av å gi utviklerne verktøy som trengs for å løfte nettet til neste utviklingstrinn. Derfor tilbyr vi Edge Tools & Services-pakken gratis til alle Creative Cloud-abonnenter inklusive 1.0 versjonen av Edge Animate, sier Johan Lopes, Team Leader og Web Business Development Manager hos Adobe i Norden, i en pressemelding.

Flere av de andre delene av Edge Tools & Services-pakken tilbys som en freemium-løsning, hvor man mot betaling får tilgang til mer kapasitet eller mer fleksibilitet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.