BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå satser Microsoft på penn og blekk

Dette kommer i Windows 10 til sommeren.

Bilde: Microsoft

Under Build-konferansen i forrige uke presenterte Microsoft noen av nyhetene som skal komme i den såkalte Anniversary-oppdateringen som selskapet skal utgi til Windows 10 til sommeren. Blant det som fikk mest oppmerksomhet, var Windows Ink.

Windows Ink handler egentlig om å gjøre den gode gamle stylusen, datapennen, moderne igjen. Under hovedtalen på onsdag i forrige uke fortalte Microsofts Brian Roper at de fleste av oss fortsatt finner fram penn og papir i blant når vi skal notere eller skissere noe. Ifølge Roper selger 3M fortsatt 50 milliarder Post-it-lapper i året.

Blant årsakene til at vi bruker penn og papir, er at det er enkelt, raskt og umiddelbart

Kombinasjon av fordelene

Målet med Ink er å kombinere disse egenskapene med egenskapene til en pc. Dette har selvfølgelig blitt forsøkt flere ganger før, uten at det har tatt av. Men berøringsskjermer også på pc-er åpner for å gjøre penn-opplevelsen bedre, noe som allerede har blitt demonstrert på enkelte nettbrett.

Nå ønsker ikke Microsoft bare å gjøre det mulig å lagre håndskrevne notater og skisser, for dette langt fra noe nytt. I tillegg skal notatene kunne integreres med annen funksjonalitet. For eksempel man noterer seg at man skal møte en venn på «i morgen», vil kalender- og påminnelsesfunksjonalitet i operativsystemet kunne forstå at «i morgen» er en tidsangivelse og automatisk opprette en påminnelse om dette. Også stedsangivelser kan tolkes på samme måte og vises i et kart.

Slik funksjonalitet er ikke noe som kun er relatert til håndskrift. Også tastaturskrevne beskjeder og bekrefter kan tolkes på tilsvarende måte, og det gjøres av ulike tjenester allerede i dag.

Linjal

En kanskje morsommere funksjon er muligheten til å bruke programvarebaserte linjaler eller sjablonger når man tegner. Dette oppfattes best ved å se på videoen nedenfor, fra drøyt 26 minutter og noen minutter utover.

Windows Ink vil også være en plattform som utviklere kan utnytte i Windows-apper. Microsoft planlegger å ha en egen seksjon i Windows Store hvor apper med støtte for Windows Ink blir presentert.

Android

Det skal også komme forbedringer til Action Center-funksjonen i Windows 10. Blant det som loves er muligheten til å vise varsler fra Android-enheter i brukergrensesnittet til Windows 10-maskiner. Dette vil dog kreve at man bruker Cortana på Android-enheten og er innlogget på samme Microsoft-konto på begge enheter. En demonstrasjon av dette vises i videoen nedenfor (ca 26 min 30 sek).

 

Edge

Under Build-hovedtalen sist onsdag ble det også nevnt at Edge skal få integrert støtte for biometriløsningen Windows Hello, som skal åpne for pålogging på nettsteder med for eksempel fingeravtrykkleseren. Det hele skal bygge på en W3C-spesifikasjon, og Microsoft har gjort sin del av teknologien tilgjengelig for FIDO Alliance. Et foredrag om denne kommende nyheten er tilgjengelig her.

Den største nyheten den kommende Edge-utgaven er nok likevel støtten for utvidelser. Mer informasjon om hvordan man kan lage og bruke utvidelser i Edge, finnes på denne siden.

Funksjonalitet som trolig kommer i Microsoft Edge i år.

Nettstedet Winbeta skriver at Windows 10 Anniversary Update også vil inkludere en «hand-off»-funksjon som i alle fall skal gjøre det mulig å overføre telefonsamtaler fra en Windows 10 Mobile-enhet til en Windows 10-basert pc. Apples iOS og OS X har en tilsvarende funksjon i dag.

I tillegg kommer muligheten til å starte å jobbe i en app på én Windows 10-enhet, for så å bytte til en annen Windows 10-enhet og fortsette der man slapp. Dette gjøres ved hjelp av synkronisering i nettskyen og er i en del tilfeller mulig allerede i dag.

Ellers nevner Winbeta enkelte justeringer av startmenyen og startskjermen, samt i Cortana.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.