BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå simulerer den menneskehjertet

Superdatamaskinen Sequoia brukes ikke bare til å forske på atomvåpen.

Jeremy Rice, forsker ved IBM Research, viser fram Cardioid-programvaren som er utviklet av forskere ved IBM og Lawrence Livermore National Lab for å muliggjøre høyoppløst modellering av et hjerte som banker.
Jeremy Rice, forsker ved IBM Research, viser fram Cardioid-programvaren som er utviklet av forskere ved IBM og Lawrence Livermore National Lab for å muliggjøre høyoppløst modellering av et hjerte som banker. Bilde: IBM Research
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. nov. 2012 - 10:01

Lawrence Livermore National Lab (LLNL) er blant verdens ledende brukere av superdatamaskiner. En rekke om maskinene som har toppet listene de siste 20 årene, har vært installert nettopp hos LLNL. Laboratoriet er underlag det amerikanske energidepartementet og er ett av tre amerikanske laboratorier som er medlem av National Nuclear Security Administration. Forskningen dreier seg altså i stor grad om ulike aspekter ved atomvåpen, men formelt er hovedoppgavene å forbedre USAs forsvar og å redusere globale trusler fra terrorisme og masseødeleggelsesvåpen.

Superdatamaskinen Sequoia, en IBM Blue Gene/Q-basert system som inntil nylig var verdens kraftigste, spiller en viktig rolle i dette arbeidet. Men nå er det tydelig at maskinen også brukes til helt andre ting.

Sequoia brukes for tiden nemlig i forbindelse med et prosjekt som kalles for Cardioid, hvor det for første gang har blitt mulig for forskere lage en høyoppløst modell av et bankende hjerte.

Hjertet er tilsynelatende en ganske enkel pumpe, men i virkeligheten er det et elektro-mekanisk system bestående av omtrent to milliarder celler. Disse kan nå simuleres i sanntid. Tidligere har det bare vært mulig å simulere noen få hjerteslag med lav oppløsning, men med Sequoias regnekraft, på mer enn 16 petaflops, kan forskerne simulere alle muskelcellene under serier på flere tusen hjerteslag.

Superdatamaskinen Sequoia. <i>Bilde: IBM Research</i>
Superdatamaskinen Sequoia. Bilde: IBM Research

Noe av hensikten med dette er å få simuleringer som kjøres raskt nok til å undersøke hvordan potensielt dødelige forstyrrelser i hjerterytmen utvikles og påvirkes av individuelle genetiske variasjoner, men også for å studere påvirkningen av medisiner og brukes av medisinske enheter.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.