Nå skal AMD bli best på bærbar

AMD lanserte i dag selskapet nye brikker for bærbare PC-er, noe som inkluderer støtte for ekstern grafikk.

Nå skal AMD bli best på bærbar

AMD lanserte i dag selskapet nye brikker for bærbare PC-er, noe som inkluderer støtte for ekstern grafikk.

Med Intels utsettelse av nye Centrino 2-plattform for bærbare PC-er, har det dannet seg en liten åpning som AMD kan utnytte med teknologiplattformen som til nå har blitt kalt Puma. Denne består blant annet av de første prosessorene fra selskapet som er designet helt fra bunnen av for bruk i bærbare PC-er.

Puma består av prosessorfamilien Turion X2 Ultra, tidligere kjent som Griffin, brikkesettfamilien 7-Series og ATI Radeon 3000-baserte grafikkløsninger.

    Les også:

De nye Turion X2 Ultra-prosessorene leveres foreløpig med tilsvarende klokkehastigheter som de raskeste av dagens Turion 64 X2-prosessorer, det vil si opptil 2,4 GHz. Men de nye prosessorene er med uavhengige kjerner som dermed kan klokkes ulikt, for eksempel at den ene kjøres med full hastighet, mens den andre hviler. Også spenningsnivåene til de to kjernene er uavhengige av hverandre. Prosessoren har til sammen 2 megabytes med cacheminne.

AMD Turion X2 Ultra-arkitekturen.
AMD Turion X2 Ultra-arkitekturen.

Det mest avanserte brikkesettet til Puma-plattformen heter M780G og inkluderer en integrert grafikkløsning med blant annet maskinvarestøtte for H.264-video og DirectX 10.1-grafikk. Men bærbare PC-er basert på dette brikkesettet kan også utstyres med en diskret grafikkløsning basert på ATI Mobility Radeon HD 3000-serien. Løsningen kalles for Hybrid CrossFireX og gjør at den kraftige, diskrete grafikkløsningen benyttes når strømforbruket er uvesentlig, mens den integrerte grafikkløsningen benyttes når maskinen drives av et batteri.

Det er omstridt hvor mye effekt dette vil gi, men AMD oppgir at man kan oppnå opptil 90 minutter ekstra batteritid på denne måten, sammenlignet med maskiner som bare har diskret grafikkløsning.

Brikkesettet har også støtte for PCI Express 2.0 og skjermgrensesnittene HDMI og DisplayPort.

Med den nye, diskrete grafikkløsningen ATI Mobility Radeon HD 3800 lover AMD dessuten den høyeste grafikkytelsen på bærbare PC-er noen sinne.

AMD avduket i dag også en teknologi som gjør det mulig å koble en ekstern grafikkløsning til bærbare PC-er. AMD kaller dette for ATI XGP Technology (External Graphics Platform). Denne tar i bruk en ekstern variant av PCI 2.0, PCIe 2.0, som kan overføre opptil 4 gigabytes per sekund i hver retning over en kabel. Selve grafikkløsningen vil plasseres i en ekstern boks med egen strømforsyning og kjøling.

ATI XGP skal være optimalisert for Turion X2 Ultra-baserte PC-er og tar i første omgang i bruk grafikkprosessorer fra ATI Mobility Radeon HD 3800-serien. Det loves også multi-GPU-støtte ved hjelp av CrossFireX-teknologien. Boksen vil typisk ha HDMI- og DVI-utganger, samt flere USB-kontakter. Den totale løsningen skal gjøre det mulig å drive opptil fire skjermer fra en bærbar PC.

ATI XGP-teknologien
ATI XGP-teknologien

Mer om ATI XGP finnes på denne siden.

    Les også:

Til toppen