UTVIKLING

Nå skal avansert weblyd standardiseres

W3C oppretter egen arbeidsgruppe for å utvide mulighetene.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. mars 2011 - 14:12

Alle de nyeste versjonene av dagens fem ledende nettlesere har innebygd støtte for å spille av lydopptak basert på audio-elementet i HTML5. Men bortsett fra ren avspilling og muligheten til å hente ut begrenset informasjon om lydopptaket, for eksempel varigheten, er mulighetene ganske begrenset.

Standardiseringsorganisasjonen W3C kunngjorde i slutten av forrige uke at den har nå har opprettet en arbeidsgruppe som har som mål å bygge videre på denne grunnleggende funksjonaliteten for å åpne for mer avanserte muligheter og bruksområder.

Planen er å utarbeidet et eget programmeringsgrensesnitt, Web Audio API, som skal foreligge i et første offentlig tilgjengelig arbeidsutkast i løpet av andre kvartal i år. Ifølge tidsplanen er det et mål å gjøre spesifikasjonen til en offisiell W3C-standard innen tredje kvartal 2012.

Programmeringsgrensesnittet skal tilby metoder for å lese lydsampler, skrive lyddata, skape lyder og utføre lydprosessering og syntese på klientsiden med minimal forsinkelse. Det skal også gi tilgang til PCM-baserte (Pulse-code modulation) lydstrømmer for lavnivå manipulering direkte i skript. Ifølge W3C kan programmeringsgrensesnittet brukes i forbindelse med blant annet interaktive applikasjoner, spill, 3D-miljøer, musikkapplikasjoner, undervisningsapplikasjoner og for å gi bedre tilgjengelighet.

Det vil inkludere mulighet til å synkroniser, visualisere og forbedre lydinformasjon når det brukes sammen med programmeringsgrensesnitt for grafikk. Syntese av lyd skal kunne brukes for å forbedre brukergrensesnitt eller til å lage musikk.

Allerede finnes det to eksperimentelle programmeringsgrensesnitt som støttes ulike nettlesere. Det ene er utviklet av Mozilla og støttes av Firefox. Dette ble omtalt av digi.no i mai i fjor og tilbyr ifølge W3C enkelt lese/skrive-tilgang til lydstrømmen. Det av henger av skript for å utføre sanntids lydalgoritmer.

Det andre programmeringsgrensesnittet er bygget inn i WebKit og tilbys av Safari og Chrome. Ifølge W3C tilbyr dette i tillegg et grafbasert API (Application Programming Interface) med høyere nivå, som skal kunne utføre noen vanlige funksjoner i nettleser-implementeringen.

Mandatet til arbeidsgruppen dikterer ikke hvilken tilnærming Audio Working Group skal følge, men gruppen oppfordres til å definere et programmeringsgrensesnitt med to lag, hvor høynivå-funksjonaliteten er et ekstralag på toppen av et enklere lavnivå API. Håpet er at dette vil føre til at det implementeres av flere.

Flere detaljer om arbeidsgruppen og dens mandat, finnes på denne siden.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.