Nå skal bærbare få bedre grafikk

Nvidia har lansert en åpen standard for utskiftbare grafikkort til bærbare PC-er.

Nvidia har lansert en åpen standard for utskiftbare grafikkort til bærbare PC-er.

De færreste bærbare PC-er lar deg i dag velge eller bytte ut grafikkortet. Dette begrenser bærbare PC-er fra en del områder, blant annet for de nyeste dataspill. Men stadig flere bytter til bærbare maskiner, og nå håper Nvidia på et nytt marked.

Nvidia har i samarbeid med en rekke produsenter av bærbare PC-er definert Mobile PCI-Express Module-spesifikasjonen (MXM) for å lage et felles grafikkgrensesnitt som skal forkorte utviklingstiden for bærbare, PCI Express-baserte PC-er.

- Fordelene med et felles grensesnitt for grafikkmoduler i bærbare PC-er er åpenbare, sier Jon Peddie, leder for analyseselskapet Jon Peddie Research, i en pressemelding.

- PC-produsentene har implementert GPU-moduler (Graphics Processing Unit) inn i bærbare PC-er i mange år, men inntil nå har det ikke eksistert noe enkeltstående grensesnitt basert på åpen design som kan støtte enhvert grafikkprodusent, sier Peddie.

Han mener at MXM vil føre til at langt flere bærbare PC-er med PCI Express vil komme på markedet, samtidig som tiden det tar før produktene kommer i hendene på kundene, vil forkortes.

I tillegg til at produsentene av bærbare PC-er med ett hovedkortvalg kan designe PC-er med grafikkløsninger fra ulike leverandører, gjør MXM det også enklere å oppgradere grafikkløsningene i MXM-baserte bærbare. Fra illustasjonene Nvidia har publisert, ser MXM-kortene ut til å kunne skiftes ut uten å måtte åpne datamaskinene.

For å oppnå variende grad av ytelse i systemer med ulik størrelse, beskriver spesifikasjonen tre ulike typer grensesnitt og moduler. MXM-I er designet for tynne og lette formfaktorer, MXM-II er designet for de mer gjennomsnittlige systemene, mens MXM-III er designet for systemene med høyeste ytelse. Forskjellen på typene er først og fremst den fysiske størrelsen og dermed plassen som er tilgjengelig på modulene for blant annet minne.

Mer informasjon om MXM finnes på denne siden.

Til toppen