SIKKERHET

Nå skal Firefox gjøre det enkelt å sjekke om nettkontoene dine har blitt hacket

Nytt sikkerhetsverktøy lansert.

27. juni 2018 - 09:21

På sin offisielle blogg har Mozilla nå kunngjort et nytt sikkerhetsverktøy som skal gjøre det kjapt og enkelt å sjekke om kontoene dine er trygge. Det nye verktøyet heter Firefox Monitor og skal i første omgang testes ut før det slippes til alle Firefox-brukere.

Firefox Monitor er en nettside hvor brukere, ved å skrive inn e-postadressen, kan sjekke om kontoene deres har vært omfattet i kjente datalekkasjer. Man vil også få detaljer om nettsider og andre kilder til lekkasjene, samt hvilke type personlige data som har blitt eksponert i hver lekkasje.

Slår seg sammen med HaveIBeenPwned

Siden vil også komme med anbefalinger om hva man bør gjøre ved datalekkasjer, og hvordan man sikrer alle kontoene sine. Tjenesten vil altså komme som en egen nettside som kan brukes av alle brukere, men den skal også integreres i Firefox-nettleseren, som ifølge Mozilla gir Firefox-brukere tilgang til ekstra funksjoner. 

Den nye tilbudet er resultatet av et partnerskap mellom Mozilla og den eksisterende tjenesten HaveIBeenPwned.com (HIBP), som er en database med e-postadresser man vet har vært omfattet av datalekkasjer. Denne tjenesten drives av den australske sikkerhetseksperten Troy Hunt, som selv omtaler det nye samarbeidet med Mozilla på sin egen hjemmeside.

Ifølge Mozilla innebærer det nye samarbeidet at Firefox kan sjekke e-postadressen din mot HIBP-databasen på en såkalt «private-by-design»-måte, som betyr at delingen av data med Firefox Monitor skjer helt anonymt og at den fulle e-postadressen din aldri sendes til en tredjepart utenfor Mozilla. Flere tekniske detaljer kan du finne på denne siden.

Firefox Monitor er ennå i en testfase, og i løpet av neste uke skal rundt 250 000 brukere fra hovedsakelig USA inviteres til å teste systemet. Tilbakemeldingene fra denne testingen skal brukes til å raffinere tjenesten, og deretter er meningen å gjøre tilbudet tilgjengelig for alle Firefox-brukere. 

Les også: Dette er passordene du bør unngå »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.