Nå skal Flash erobre stua

Adobe satser på størst mulig utbredelse.

Nå skal Flash erobre stua

Adobe satser på størst mulig utbredelse.

De aller fleste pc-er og mange mobiltelefoner har i dag støtte for Adobe Flash-teknologi for rike webapplikasjoner. Men dette er ikke nok, mener selskapet. Som et resultat av selskapets Open Screen Project, kunngjorde i dag planer om å gjøre Flash-plattformen tilgjengelig også forbrukerelektronikk som tv-er med nettverksstøtte, kabel-tv-dekodere, Blu-ray-spillere og andre enheter i den digitale stuen.

Disse planene har allerede blitt lovet støtte fra system- og innholdsleverandører som Broadcom, Comcast, Intel, Netflix, STMicroelectronics, NXP Semiconductor, Disney Interactive Media Group og Sigma Design.

Adobe Flash Platform for the Digital Home, som de nye løsningene kalles, er allerede tilgjengelig for utstyrsleverandører. De første enhetene og systembrikkene med slik støtte, kan ventes å komme på markedet i løpet av andre halvdel av 2009.

Med den kommende plattformen skal innholdsleverandører kunne bruke Flash Video-formatet (FLV) til å levere blant annet HD webvideoer til digitale underholdsningsenheter, kombinert med blant annet interaktiv avspillingsfunksjonalitet. Applikasjonene skal gjøre det mulig å skifte raskt mellom vanlige tv-programmer og webinnhold på utsiden av nettleseren.

Blant systemene som skal støtte den kommende Flash-teknologien, er Intels Media Processor CE 3100.

Adobes Open Screen Project, som handler om å tilby den samme opplevelsen uansett enhet, støtte av en rekke andre aktører.

Enrique Duvos, plattformevangelist i Adobe.
Enrique Duvos, plattformevangelist i Adobe.

- Det er viktig for vanlige brukere at applikasjonene de bruker ser like ut uansett hvor de brukes, om det så er på skjermen på kjøleskapet. Det sentrale er å bruke samme runtime på alle typer enheter, fortalte Enrique Duvos til digi.no da han besøkte Norge før påske. Duvos er Adobes evangelist for blant annet Flash-plattformen i Europa.

Duvos er skeptisk til at webapplikasjoner basert på standarder fra blant annet W3C, for eksempel kommende HTML 5, vil kunne tilby den samme ensartetheten.

- Det vil ta tid før HTML 5 blir implementert i nettleserne, og ulike tolkninger av standardene kan føre til at applikasjonene ikke opptrer likt i alle nettlesere, mener Duvos.

Open Screen Project ble lansert i april i fjor og er ett av Adobes grep i konkurransen fra Microsofts Silverlight-teknologi. Mens Flash nå ser ut til å bli tilgjengelig på de typer fleste nettverkstilknyttede enheter som er i stand til å vise webinnhold, er Silverlight fortsatt bare tilgjengelig for pc-er, inkludert Mac. Selskapet har lovet støtte for mobiltelefoner, og i fjor vår ble det kunngjort at Silverlight skulle komme til Symbian innen utgangen av 2008. Det har ikke skjedd.

Silverlight skal også være inkludert i Windows Mobile 7, som trolig blir lansert tidlig i 2010.

Duvos fortalte at Adobe på ingen måte frykter konkurransen fra Silverlight.

- At Microsoft har kommet med Silverlight er et bekreftelse på at det vi har gjort med Flash er riktig. De konkurrerer, men det meste av det Silverlight 3 kommer med, trolig i slutten av 2009, finnes allerede i Flash Player 10. De holder fortsatt på med et catch up game, sier Duvos, som legger til at Adobe også planlegger ny funksjonalitet for Flash.

Han sier at Adobe foreløpig har merket lite til konkurransen fra Silverlight.

- For eksempel når det gjelder webvideoer, er fortsatt 80 prosent Flash-basert.

Som en positiv egenskap ved Silverlight trekker, Duvos fram integrasjonen med .NET.

- .NET-integrasjonen virker fornuftig, for dem som allerede utvikler for Windows-plattformen.

    Les også:

Til toppen