Nå skal flate TV-er brannsikres

Flate TV-er og TV-kort til PC-er må heretter alltid selges sammen med utstyr som skal forhindre brann.

Nå skal flate TV-er brannsikres

Flate TV-er og TV-kort til PC-er må heretter alltid selges sammen med utstyr som skal forhindre brann.

Flate TV-er og TV-kort til PC-er kan ifølge Post- og Teletilsynet (PT) i enkelte tilfeller være brannfarlige. Det kan begynne å brenne i ledninger eller utstyr hvis flatskjermen eller TV-kortet er tilkoblet et kabel-TV-nett, samtidig som det oppstår jordfeil i strømnettet. Brannfaren skyldes at de fleste moderne flatskjerm-TV-er har en galvanisk forbindelse mellom elnettets jord og utstyrets kontakt for tilkobling til kabel-TV-nettet.

Derfor har PT pålagt alle forhandlere å selge sikkerhetsutstyr, et såkalt galvanisk skille, til folk som kjøper denne typen TV-utstyr. Skillet monteres på antennekabelen (koaks) mellom TV-en og vegguttaket. Elektronikkbransjen og PT har innledet et samarbeid for å informere forhandlere om pålegget.

- Hvis ulykken skulle inntreffe, så kan konsekvensene bli dramatiske både for boligen og de som bor i den. Heldigvis kan folk sikre seg med små og enkle midler. Ved å montere et galvanisk skille isolerer en mot mulig brannfare, sier Einar Lunde, seksjonssjef i PT, i en pressemelding.

I sommer påla PT forhandlerne å selge et galvanisk skille til forbrukere som kjøper flatskjerm eller TV-kort til datamaskinen. Forhandlerne pålegges å selge sikkerhetsutstyret uansett hvilken type TV-tilknytning kjøperen i dag måtte ha.

Pålegget om å selge galvaniske skiller med flatskjermer og TV-kort, er hjemlet i Forskrift om elsikkerhet i elektronisk kommunikasjonsnett. Forskriften setter også tekniske krav til de galvaniske skillene.

Også indirekte antenneforbindelser må beskyttes

- Om den som bruker utstyret tar inn TV via vanlig antenne, kabel-TV eller satellitt, kan variere over tid. Det er jo ikke uvanlig å bytte TV-tilknytning, gi bort TV-en sin til andre, eller å selge den brukt, sier Lunde.

Han oppfordrer samtidig personer som har flatskjerm-TV eller TV-kort, men som mangler et galvanisk skille, om å snarest kjøpe dette hos sin TV-forhandler.

Elektronikkbransjen og PT har i fellesskap utarbeidet informasjon til forhandlere, selgere og kjøpere om pålegget om å selge sikkerhetsutstyr med flatskjermer og TV-kort, samt en plakatmal som kan trykkes og henges opp i forretningene.

En egen webside med informasjon til forhandlere finnes her.

Til toppen