Nå skal flere mobiler få iPhone-funksjoner

Nå skal flere Symbian-baserte mobiler kunne leveres med trykkfølsom skjerm og andre sensorer.

Nå skal flere mobiler få iPhone-funksjoner

Nå skal flere Symbian-baserte mobiler kunne leveres med trykkfølsom skjerm og andre sensorer.

Apples iPhone har med sin trykkfølsomme skjerm og flere andre typer sensorer imponert mange, selv om mobilen på en del andre områder ikke er helt på høyde med de beste. Likevel, sjelden har verden sett en mer omtalt mobil, både før og etter lanseringen.

Dette har selvfølgelig også de andre mobilprodusentene lagt merke til, og i dag kunngjorde Nokia at selskapet har videreutviklet brukergrensesnittet S60 for Symbian for å støtte lignende funksjonalitet. S60 benyttes også av andre mobilleverandører enn Nokia, blant annet Samsung.

Det nye berøringsfølsomme brukergrensesnittet i S60-programvaren skal gjøre det mulig for Nokia og andre å utvikle enheter som støtter både berøringsskjermer med tradisjonelt tastatur, berøringsskjermer med QWERTY-tastatur eller berøringsskjerm som kun støtter bruk av finger eller stylus, i tillegg til mulighetene som finnes i dagens utgaver.

Nokia nevner ikke muligheten til å benytte fingre på skjermen på en gang (multitouch), noe som er mulig med iPhone, men Matthew Miller i ZDNet skriver at dette vil støttes.

Brukergrensesnittet skal dessuten ha støtte for taktil feedback, det vil si at brukeren vil føle en fysisk puls eller tilbakemelding nå vedkommende trykker på skjermen. Dette skal gjøre det enklere for brukeren å merke at trykket er blitt registrert.

Det nye brukergrensesnittet skal gi berøringsstøtte til all eksisterende S60 3rd Edition-programvare. Det vil i tillegg bli gitt ut utviklingsverktøy for å forbedre funksjonaliteten til programvaren.

At S60 skulle få støtte for berøringsskjermer, er likevel egentlig ingen nyhet, siden dette har ligget i kortene i hvert fall siden siden 2004.

I tillegg til støtte for berøringsskjermer, skal støtte for sensorer som registrerer bevegelse, orientering, nærhet til brukeren og lys, være inkludert. Nokia foreslår blant annet at man skal kunne skru av alarmer eller avvise oppringninger ved å snu mobilen slik at skjermen peker nedover.

Nettleseren i S60 skal også fornyes og får nå integrert støtte for Flash Video.

Dessuten skal et nytt verktøysett, S60 UI Acceleration Toolkit, gjøre det enklere for mobilprodusenter å utvikle mer avanserte grafiske effekter og nye interaksjonsformer. Verktøysettet skal komplementere ScreenPlay, som er en ny grafisk arkitektur i Symbian OS. Også denne ble avduket i dag.

ScreenPlay skal kunne levere effekter som til vanlig har vært forbeholdt større skjermer, samtidig som at den skal sikre lavt strømforbruk. ScreenPlay skal kunne utnytte maskinvarebasert grafikkakselerasjon i mobiler som er utstyrt med dette, men avhenger ikke av slik maskinvare.

Symbian OS har også fått støtte for en teknologi som kalles FreeWay. Denne ser på papiret ut til å være en framtidsrettet arkitektur for IP-nettverk og skal støtte svært raske nedlastingshastigheter, audio- og videostreaming og IP-telefoni med bedre lydkvalitet. Den skal være tilpasset mobiler som tar i bruk neste generasjons mobile dataoverføringsteknologier, inkludert Super-3G/LTE, WiMax og teknologier som ligger enda lenger fram.

FreeWay skal dessuten sikre sømfri overgang mellom ulike forbindelsestyper og nettverk, slik at mobilen til enhver tid kan være mobile og tilknyttet. Den nye teknologien skal kunne støttes av eksisterende applikasjoner, inkludert nettlesere.

De nye teknologiene og løsningene skal bli gjort tilgjengelig for mobilprodusenter i løpet av 2008.

Videoen nedenfor er et kort opptak fra Nokia presentasjon av de nye S60-funksjonene. Opptaket er lagt ut på Youtube av nettstedet allaboutsymbian.com. Nokia har ikke lagt ut egne bilder av det nye brukergrensesnittet.

Til toppen