Nå skal hjemme-maskinene oppgraderes

Til høsten skal et stort antall hjemme-PC fornyes, for nå er maskinene fra 1998 og '99 for trege for ferske spill og video. PC-bransjen gnir seg i hendene.

Som første store bedrift i Norge ga Statoil alle sine ansatte tilbud om hjemme-PC i 1996. Gunstige skatteregler ga de ansatte store rabatter og førte til at en bølge av bedrifter fulgte Statoils eksempel.

Les mer om reglene: Små bedrifter tjener på hjemme-PC


Toppåret var 1999, da det ble solgt 600.000 maskiner, hvorav rundt halvparten var til privatkunder. Siden har PC-salget falt, men nå begynner bransjen å glede seg igjen, for PC-ene som ble kjøpt inn i 1998 og 1999 skal snart byttes ut.

- Vi tror Statoil og en rekke andre bedrifter vil be om tilbud i løpet av høsten. Dette gleder vi oss til, sier markedsdirektør Inge Knutsen i Compaq Norge til digitoday.no.

Finansdepartementet har ved flere anledninger hevdet at skattereglene for hjemme-PC-er brukes feil, men så langt har det blitt med truslene om endringer.

Les: Slapp av - ingen ny skatt på hjemme-PC


Knutsen mener fornyelsesbølgen i hjemmemarkedet vil gi den norske PC-bransjen et kjærkomment løft. For i bedriftsmarkedet er det stagnasjon. Mange analytikere og IT-sjefer peker på at det de siste årene ikke har kommet noen programmer som krever så mye høyere ytelse. Mange bedrifter beholder derfor maskinene sine noe lenger, medgir Knutsen overfor digitoday.no.

- Det er hjemmemarkedet som driver utviklingen. Nye spill, video og multimedia stiller økt krav til ytelse og kapasitet, mener han. Dessuten sprer trenden med flere maskiner seg - når barna trenger en maskin, kjøper foreldrene en ny og raskere modell, forteller Knutsen.

I tillegg til Compaq, er det Dell, REC og Fujitsu-Siemens som er størst i hjemmemarkedet.

Til toppen