BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå skal IBMs Watson få «syn»

Vil integrerer ny teknologi gjennom planlagt milliardoppkjøp.

Watson får stadig flere oppgaver.
Watson får stadig flere oppgaver. Bilde: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. aug. 2015 - 13:32

IBM vil gi datasystemet Watson nye evner som følge av et planlagt oppkjøp av Merge Healthcare, et selskap som IBM omtaler som en ledende leverandør av medisinsk bildebehandling og -prosessering. Oppkjøpet har en transaksjonsverdi på 1 milliard dollar, men avhenger av godkjennelse fra flere parter, inkludert Merge-aksjonærene.

Tekstanalyse: Nå kan Watson «forstå» hva du mener

Syn

Oppkjøpet, som vil være IBMs tredje og største siden Watson Health-enheten ble etablert i april i år, skal gi Watson Health-plattformen støtte for rik bildeanalyse med dyp maskinlæring. Ved hjelp av dette skal Watson ta skrittet videre fra forståelsen av naturlige språk og nå få evnen til å «se».

Ifølge IBM er medisinske bilder den klart største og raskest voksende datakilden innen i alle fall helseindustrien – kanskje også totalt. Forskere ved selskapet har estimert at slike bilder utgjør minst 90 prosent av alle medisinske data i dag. Samtidig er det en rekke utfordringer knyttet til disse dataene.

Ifølge IBM inkluderer dette at mengden av bilder som enkelte radiologer må forholde seg til, kan virke enorm, samtidig som at tilgangen til verktøy som kan bidra til å hente ut innsikt fra mediske bilder, er begrenset, slik at det meste av analysen må gjøres manuelt.

Bildedataene er dessuten i liten grad integrert med annen helseinformasjon.

Medisinske bilder
Svært mye av analysen av medisinske bilder gjøres i dag manuelt. Dette ønsker IBM å gjøre noe med. Bilde: IBM

Vakkert og urovekkende: Dette skjer når kunstig intelligens får dagdrømme 

Ny innsikt

IBM planlegger derfor å ta i bruk Watson Health Cloud for å analysere og kryssreferere medisinske bilder med en enorm samling av laboratorieresultater, elektroniske pasientjournaler, genomikktester, kliniske studier og andre helserelaterte datakilder.

Dette skal skape en innsikt som ifølge IBM kan hjelpe helsetilbydere innen en rekke medisinske fagområder for å oppnå mer individuelt tilpassede tilnærminger til diagnose, behandling og overvåkning av pasienter.

 

Prediktiv analyse: Kafekjede hyrer inn IBMs Watson 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.