Nå skal Intel bli best på mobil

Lover store framskritt med ny mikroarkitektur.

Nå skal Intel bli best på mobil
Intels neste generasjon med Atom-prosessorer innebærer ifølge selskapet et stort teknologisprang framover. Bilde: Intel

Intel skal denne våren lansere flere store prosessornyheter. Den allerede mye omtalte Haswell-mikroarkitekturen, som kommer i neste generasjon av Core-prosessorene, vil bli lansert den 4. juni.

Men allerede i går lanserte Intel en ny mikroarkitektur, Silvermont, som er beregnet for en ny generasjon Atom-prosessorer. Disse skal kunne brukes innen alt fra smartmobiler og nettbrett til mikroservere, enklere bærbare pc-er og i infotainment-systemer for biler.

Men det er utviklingen innen smartmobiler og nettbrett som er mest interessant, ikke minst fordi dette er et område Intel ikke har lykkes. ARM og deres brikkepartnere dominerer totalt, mens Intels brikker kun er å finne i noen få og lite utbredte modeller.

Innen nettbrett, med Windows 8 som operativsystem, har Intel fått mer napp. Men ingen av bestselgerne benytter Intel-brikker.

Med Silvermont så viser Intel at selskapet ikke har tenkt å gi opp. De første produktene basert på den nye teknologien skal komme på markedet senere i år. Disse vil produseres med Intels 22 nanometer Tri-Gate SoC-prosess (System On Chip).

Ren magi er det likevel ikke. Sammenlignet med dagens Atom-prosessorer skal de Silvermont-baserte brikkene kunne levere enten inntil tre ganger så høy ytelse, eller samme regnekraft med fem ganger lavere effektbehov. En kombinasjon av økt ytelse og lavere effektbehov skal kunne skaleres sømløst.

Bedre enn konkurrentene?

Intel lover i en presentasjon, som er tilgjengelig her, at effektbehovet til Silvermont vil være lavere enn konkurrentenes, uansett hvilken regnekraft brikkene er konfigurert til å levere.

Ytelsesforbedringene som Silvermont skal levere, skyldes flere ulike faktorer. For det første har Intel laget en ny og mer effektiv «out-of-order-execution»-motor. For det andre støtter mikroarkitekturen nye IA-instruksjoner som er optimalisert for å levere forbedringer innen ytelse, virtualisering og sikkerhetsadministrasjon. Dessuten skal Silverlight-brikkene kunne leveres med opptil åtte kjerner.

Belli Kuttanna, sjefarkitekt og Intel Fellow, forteller i en pressemelding at man ikke bare har nådd målene selskapet har hatt for Silvermont, men at resultatet har blitt enda bedre.

– Ved å utnytte vår styrke innen utvikling av mikroarkitektur og avanserte prosessteknologi, har vi levert en teknologipakke som åpner for betydelig forbedret ytelse og energieffektivitet, sammen med høyere frekvenser, sier Kuttanna.

Varianter

Det vil komme flere varianter av Atom-prosessorer basert på Silvermont.

«Bay Trail» skal være en firekjernet systembrikke som skal ha mer enn dobbelt så høy regnekraft som dagens Intel-brikker for nettbrett. Nettbrettprodukter basert på denne skal komme i salg i god tid før jul i år. Det er ventet at varianter av «Bay Trail» også vil bli brukt i billige pc-er.

«Merrifield» skal etter planen bli tilgjengelig for kunder innen utgangen av året, men Intel er tilbakeholdne med å oppgi hva slags enheter den er beregnet for, men alt tyder på at det er personlige enheter som er målet. Selskap skriver at brikken vil gi økt ytelse og forlenge batteriets levetid i forhold til nåværende generasjons produkter. Den skal også tilby støtte for kontekstavhengige og personlige tjenester, svært raske forbindelser for web-strømming, og økt sikkerhet for data, utstyr og personvern.

«Avoton» er beregnet for mikroservere og skal leveres med et komplett sett med serverfunksjonalitet. «Rangeley» er beregnet for nettverks- og kommunikasjonsinfrastruktur og som små og mellomstore rutere, svitsjer og sikkerhetsutstyr. Både «Avoton» og «Rangeley» skal etter planen bli tilbudt fra og med andre halvdel av 2013.

Pris på brikkene er en viktig faktor, spesielt innen markedet for mobiler. På det området har Intel slitt med å konkurrere. Spørsmålet er om Silvermont vil kunne bidra til lavere priser på Atom-brikkene.

    Les også: