BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå skal Intel lykkes med mobil

Lanserer Atom-prosessorer med helt nye navn.

Intel Atom x5- og x7-seriene er beregnet for nettbrett og mindre hybrider.
Intel Atom x5- og x7-seriene er beregnet for nettbrett og mindre hybrider. Bilde: Intel
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. mars 2015 - 14:33

Smartmobiler og nettbrett med Intel-prosessor er fortsatt som kuriositeter å regne. Dette til tross for at selskapet i alle fall siden 2010 har forsøkt å utfordre ARMs posisjon i dette markedet. Selskapet har derimot lykkes bedre som leverandør av systembrikker til kategorien hybrider eller 2-i-1.

Atom xX

I går, under Mobile World Congress i Barcelona, avduket selskapet en helt ny og bred portefølje av Atom-prosessorer for mobile enheter. Det mest bemerkelsesverdige ved nyheten er at Intel nå innfører omtrent samme navngivelse på disse Atom-seriene som det selskapet har for Core-prosessorfamilien.

Det vil si at de nye seriene heter Atom x3, x5 og x7.

Atom x3 er basert på teknologien som tidligere har vært kjent under kodenavnet «SoFIA». Denne er beregnet for smartmobiler, brettmobiler (som Intels egen oversettelse av ordet «phablet») og nettbrett med lav pris. Ifølge selskapet har 20 ulike kunder forpliktet seg til å tilby produkter basert på denne brikkeserien. Blant de mer kjente er Asus og Jolla. Dette skal være den første integrerte systembrikken fra Intel for billige, mobile enheter som har støtte for 3G og 4G/LTE.

Innmaten i en Intel Atom x3 systembrikke
Innmaten i en Intel Atom x3 systembrikke
 

«Cherry Trail»

Atom x5 og x7 er basert på «Cherry Trail»-teknologien, som er Intels første SoC basert på 14 nanometers prosessteknologi. Disse er beregnet for nettbrett og små hybrider med middels til høy pris. Disse vil kunne brukes sammen med 64-bits Windows eller Android. CPU-en er kombinert med Intel Gen 8-grafikk og kan kombineres med LTE Advanced-støtte. Blant annet Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo og Toshiba har så langt forpliktet seg til å tilby enheter basert på disse modellene. De første skal komme på markedet innen sommeren.

Sammen med de nye Atom-brikkene avduket Intel også selskapets nye LTE Advanced Category 10-modem. Det kalles for Intel XMM 7360 og støtter nedlastingshastigheter på opptil 450 megabit per sekund. Det skal være egnet fra alt fra smartmobiler til pc-er. Selskapet demonstrerte også et tidlig 5G-basert konseptsystem som kombinerer LTE med WLAN-teknologien 802.11ad. Det kan levere data med hastigheter på mer enn 1 gigabit per sekund så lenge det er Intel-teknologi i begge ender. Intel sier dog ingenting om rekkevidden i pressemeldingen.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.