Nå skal maskiner og automater få mobiltelefon

Det er ikke bare Magcom som lager norske mobiltelefoner. Rio heter telefonen, men den har ingen taster.

Det er ikke bare Magcom som lager norske mobiltelefoner. Rio heter telefonen, men den har ingen taster.

E-Line Group fusjonerte nylig med Data Respons, et selskap som lager såkalte embedded solutions - IT-systemer som styrer maskiner og prosesser. Nå skal E-Line Group skille ut et produkt i et eget selskap. Rio GSM er noe så sjeldent som en norsk mobiltelefon, men den har ingen taster, for den brukes av maskiner, målere og sensorer.

Egentlig er enheten en enkel datamaskin. Koblet til målere i siloer, vannrør, brusautomater og utstyr kan Rio GSM gi beskjed over GSM-nettet eller med Bluetooth at rør og brusautomater er tomme eller at utstyret trenger ettersyn. Mobilenheten kan også ta imot beskjeder og for eksempel stenge en ventil.

Data Respons forteller at markedet for fjernkontroll står foran en sterk vekst og at det ikke finnes noen dominerende aktører - enda.

- Rio GSM er en enkel datamaskin som kan holde styr på flere sensorer og gi beskjed når verdier faller under eller over angitt verdier. Det finnes flere konkurrenter, men deres produkter er spesialisert mot for eksempel heiser. Vi har et mer fleksibelt system som kan brukes mot både digitale og analoge sensorer, forteller kommende sjef i det nye selskapet, Tor Kim Steinsland, til digi.no.

En Rio GSM-enhet koster 3000-7500 kroner, avhengig om du vil ha med GSM, Bluetooth og kunne brukes både analoge og digitale sensorer.

Fearnley Fonds har fått oppdraget om å hente inn 10-15 millioner kroner. Pengene skal brukes til en nordisk ekspansjon, men selskapet vurderer også europeisk satsning, forteller Steinsland.

Til toppen