Nå skal mobilen din bli walkie-talkie

Amerikanerne har kunnet snakke nesten gratis med mobilene sine lenge. Nå lover Nokia, Ericsson og Siemens det samme.

Walkie-talkie er en gammel teknologi som er passert av mobiltelefoni, men de to kan kombineres. I USA har telegiganten Nextel etter hvert blitt store på sin walkie-talkie-teknologi og nå skal de andre kopiere.

Nextels teknologi har en stor fordel - du kan snakke til mange brukere samtidig og det er billig. Nextel selger sine abonnementer med fri Direct Connect-bruk, som de kaller sin walkie-talkie-teknologi.

Nå skal europeiske GSM-brukere få samme muligheten. Nokia, Ericsson og Siemens offentliggjorde på 3GSM-messen i Cannes i dag at selskapene har blitt enige om en felles standard for walkie-talkie-funksjon.

Systemet vil trolig minne mye om det Nextel tilbyr. Mobiltelefonene selskapet selger til sine kunder, er en vanlig mobiltelefon - men med en toveis digital-radio innebygget. Hver kunde har to nummer - et for digital radio og et for vanlig mobil. Det siste trengs blant annet når du skal ringe brukere som ikke er Nextel-kunder.

Les også:

Som på en walkie-talkie må du holde inn en knapp på venstre side av telefonen mens du prater (knappen med den røde ringen rundt på bildet over). Når du skal høre, slipper du knappen.

Hele 9,2 millioner kunder har kjøpt avtaler med fri bruk. Mange av dem er bedrifter som ønsker å kunne gi en beskjed til alle ansatte eller la sine ansatte kommunisere på en billig måte. Men systemet kan også for eksempel brukes av en familie.

Foreløpig fungerer systemet bare i ditt "hjemmeområde" som typisk dekker minst en hel by og omkringliggende strøk. Nextel lover etterhvert nasjonal dekning - til tross for inntektstapene på vanlige taletrafikk dette vil gi.

Her kan du lese mer om Nextel Direct Connect

Nokia, Siemens og Ericsson satser i stedet på en åpen digital, IP-basert system og den såkalte Session Initiation-protokollen. Standarden vil være ferdig utviklet innen sommeren, forteller de tre selskapene.

Men når de første telefonene kan dukke opp, sier ikke selskapene noe om.

Systemet vil derfor minne mer om instant messaging, men altså tillate tale. Systemet forlanger dóg at hver telefon har sin egen IP-adresse.

Men standarden kan møte sterk motstand fra teleselskapene som nok er svært redd for at dagens betalte trafikk vil tørke inn.

Fordi Nextel har skaffet seg eksklusive amerikanske rettigheter på sitt system, har de amerikanske GSM-operatørene AT&T og Cingular sagt at de støtter det europeiske prosjektet.

Til toppen