FORBRUKERTEKNOLOGI

Nå skal musikkfiler gi bedre lyd enn CD

Fraunhofer vil gjøre virkelig CD-en foreldet med instituttets nye MPEG4-baserte codec for lyd.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. jan. 2008 - 08:50

HD-AAC er en ny lydcodec, utviklet av tyske Fraunhofer IIS (Institut für Integrierte Schaltungen) og Institute for Infocomm Research (I2R) i Singapore, som både skal ha bedre lydkvalitet enn CD-er og som samtidig skal kunne spilles av på mange av dagens MP3-spillere og mobiltelefoner.

HD-AAC er basert på MPEG-4 SLS og tilbyr skalerbar, tapsfri komprimering med en kvalitet på 24 bits og 96 kHz. Dagens CD-er er lagrer ukomprimert lyd med 16 bits og 44,1 kHz.

Dette betyr at HD-AAC sampler lyden oftere og med mer informasjon per sampling enn det som gjøres ved CD-innspillinger.

- Konsumenter vil kunne kjøpe innhold i musikkbutikker på nettet som lyder bedre enn CD-er, og å lagre sine eksisterende CD-samlinger for framtiden ved å kode dem i HD-AAC, sier Harald Popp, sjef for Fraunhofer IIS' Multimedia Realtime Systems-avdeling, i en pressemelding.

- For uformell lytting, kan HD-AAC-filene enkelt spilles av på eksisterende enheter som har AAC-støtte, sier Popp.

Dette skyldes at HD-AAC-filer har et kjernelag basert på AAC-LC. Det er dette laget som kan tolkes av dagens spillere. For å kunne spille av det helt tapsfri signalet, må man ha en ny avspiller som er utstyrt med en HD-AAC-dekoder.

HD-AACs skalerbarhet

I hjemmet vil musikkspor i HD-AAC-formatet, lagret på medieservere, kunne streames til ulike enheter med varierende bitrater, avhengig av den tilgjengelige båndbredden i nettverket.

HD-AAC-programvare vil bli tilbudt av Fraunhofer IIS både til PC-er og til integrerte enheter, inkludert mikroprosessorer eller DSP-er (Digital Signal Processor) fra ARM, MIPS, Texas Instruments, Analog Devices, Intel, AMD og IBM.

HD-AAC vil kunne komprimere lyddataene med omtrent 50 prosent.

Mer informasjon finnes her.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.