FORBRUKERTEKNOLOGI

Nå skal musikkfiler gi bedre lyd enn CD

Fraunhofer vil gjøre virkelig CD-en foreldet med instituttets nye MPEG4-baserte codec for lyd.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. jan. 2008 - 08:50

HD-AAC er en ny lydcodec, utviklet av tyske Fraunhofer IIS (Institut für Integrierte Schaltungen) og Institute for Infocomm Research (I2R) i Singapore, som både skal ha bedre lydkvalitet enn CD-er og som samtidig skal kunne spilles av på mange av dagens MP3-spillere og mobiltelefoner.

HD-AAC er basert på MPEG-4 SLS og tilbyr skalerbar, tapsfri komprimering med en kvalitet på 24 bits og 96 kHz. Dagens CD-er er lagrer ukomprimert lyd med 16 bits og 44,1 kHz.

Dette betyr at HD-AAC sampler lyden oftere og med mer informasjon per sampling enn det som gjøres ved CD-innspillinger.

- Konsumenter vil kunne kjøpe innhold i musikkbutikker på nettet som lyder bedre enn CD-er, og å lagre sine eksisterende CD-samlinger for framtiden ved å kode dem i HD-AAC, sier Harald Popp, sjef for Fraunhofer IIS' Multimedia Realtime Systems-avdeling, i en pressemelding.

- For uformell lytting, kan HD-AAC-filene enkelt spilles av på eksisterende enheter som har AAC-støtte, sier Popp.

Dette skyldes at HD-AAC-filer har et kjernelag basert på AAC-LC. Det er dette laget som kan tolkes av dagens spillere. For å kunne spille av det helt tapsfri signalet, må man ha en ny avspiller som er utstyrt med en HD-AAC-dekoder.

HD-AACs skalerbarhet

I hjemmet vil musikkspor i HD-AAC-formatet, lagret på medieservere, kunne streames til ulike enheter med varierende bitrater, avhengig av den tilgjengelige båndbredden i nettverket.

HD-AAC-programvare vil bli tilbudt av Fraunhofer IIS både til PC-er og til integrerte enheter, inkludert mikroprosessorer eller DSP-er (Digital Signal Processor) fra ARM, MIPS, Texas Instruments, Analog Devices, Intel, AMD og IBM.

HD-AAC vil kunne komprimere lyddataene med omtrent 50 prosent.

Mer informasjon finnes her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.