Nå skal nettleserne innta stuen

Spår kraftig vekst i forbrukerelektronikk med egen nettleser.

Nå skal nettleserne innta stuen

Spår kraftig vekst i forbrukerelektronikk med egen nettleser.

Stadig mer forbrukerelektronikk får nettverksstøtte. Dette gjelder alt fra digitale TV-er til spillkonsoller og set-top-bokser.

Denne veksten er i ferd med å øke etterspørselen etter nettleser og webbaserte brukergrensesnitt for disse enhetene, skriver analyseselskapets ABI Research, i en pressemelding.

Selskapet venter nå at antallet leverte nettlesere som er integrert i denne typen forbrukerelektronikk vil vokse fra 60 millioner i 2008 til 214 millioner i 2013.

Dette er gode nyheter for blant annet Opera Software, som tjener penger på å levere selskapet nettleser til blant annet forbrukerelektronikk.

- De fleste framsynte leverandører av konsumentelektronikk integrerer nettverksporter i deres viktigste produkter i dag, sier forskningsdirektør i ABI Research, Michael Wolf, i en pressemelding.

- Presset for å bring websurfing, videoinnhold, sosiale netttverk og andre web 2.0-applikasjoner til konsumentelektronikken skaper et behov for integrerte nettlesermotorer og dynamiske brukergrensesnitt, i tillegg til andre plattformer for gjengivelse av innhold.

Ifølge ABI Research er integrerte nettlesere i digitale TV-er allerede vanlig i Japan, og det blir stadig vanligere i Nord-Amerika. Sony er blant leverandørene som gjør dette, blant annet for å kunne levere webtjenester.

Consumer Electronics Association (CEA) utviklet for et par år siden en egen standard, CEA-2014, som tar i bruk HTML for å gjengi brukergrensesnitt i stuer med Internett-aksess. Yahoo har kunngjort at det vil portere selskapets widgetplattform til stuen ved å ta i bruk CEA-2014.

Standarden støttes i alle fall delvis av nettlesermotoren WebKit, som benyttes i blant annet Apples Safari og Googles Chrome.

CEAs ATSC Mobile/Handheld Special Interest Group kunngjorde i slutten av september at det skal lages en revisjonstest for CEA-2014. Ifølge forslaget skal den blant annet sjekke det følgende:

• Setup: Discovery and Connection of Remote UI Devices (both client and server)

• Capability Exchange

• HTTP Headers

• XHTML profile (CE-HTML)

• NotifSocket Scripting Object

• 3rd Party Notifications

• AV control

• Save-Restore

• Cookie Support

• Robustness Guidelines (Server-side only)

- Én av de viktigste sidene ved flerskjermtilbudene vil være webbaserte brukergrensesnittet og rikt webinnhold på tvers av alle de tre skjermene, sier Wolf. Med dette mener han PC-en, mobilen og den Internett-tilknyttede TV-skjermen.

- I stuen anser vi nettleserkjernen, enten eksplisitt eller som en del av omgivelsene for et rike Internett-applikasjoner, slik som Adobes AIR, som én av de viktige elementene i denne framtidsvisjonen.

Til toppen