NETTVERK OG INFRASTRUKTUR

Nå skal også Telia fase ut 3G-nettet: – Vi må prioritere andre teknologier

"Project Loon» gir innbyggerne i Puerto Rico tilgang til enkle internettjenester som epost og andre meldingstjenester som er internettbaserte.
"Project Loon» gir innbyggerne i Puerto Rico tilgang til enkle internettjenester som epost og andre meldingstjenester som er internettbaserte. Bilde: AP / NTB scanpix
4. sep. 2018 - 07:59

Telia går nå igang med å fase ut det aldrende 3G-nettet sitt. Utfasingen skjer gradvis fra årsskiftet 2018/2019, og arbeidet er ventet å være ferdig i løpet av 2020.

Hensikten er å gi plass til 4G og den nye 5G-teknologien som er underveis, og ikke minst også å legge til rette for den stadig mer utbredte «tingenes Internett-utviklingen.

Må prioritere

– Vi må prioritere de frekvensene vi har til den nyeste teknologien, nemlig dagens 4G og fremtidens 5G, samt utbyggingen av et landsdekkende IoT-nett.

– 4G kan levere enormt mye mer data og hastighet i mobilnettet over det samme frekvensbåndet sammenlignet med de gamle teknologiene, sier teknisk direktør  Dag Wigum i Telia Norge i en pressemelding.

Selv om 3G nå begynner å bli en gammel teknologi brukes den fremdeles av en del personer, men Telia satser på å få til en myk overgang til de nyere teknologiene for eksisterende kunder.

Rask utvikling

 – Vi skal selvsagt informere våre kunder mer konkret når det nærmer seg, men vi ønsker å dele dette i god tid slik at de relativt få kunder som berøres gis muligheten til å omstille seg.

– Telia oppfordrer alle kunder som i dag har gamle 3G-telefoner, å bytte til telefoner som også kan bruke 4G, sier direktør for privatmarkedet i Telia Norge, Kjersti Jamne.

Ifølge Wigum går overgangen til 4G-telefoner blant kundene svært raskt, og mange ringer allerede i dag over 4G-nettet med telefoner som støtter samtaler over 4G-nettet. Snart vil derfor svært få bruke 3G-nettet, mener han.

Jobber aggressivt

Wigum sier utfasingen av 2G ligger lengre frem i tid, men Telia vil teknisk sett stå klare til å begynne på den jobben når 3G er faset ut. Tempoet vil avhenge av konkurranse- og markedsforhold samt utbredelsen av telefoner som støtter 4G Tale.

Tidligere i sommer meldte digi.no at den andre nordiske telegiganten Telenor også er i ferd med å fase ut 3G, noe selskapet etter planen skal gjennomføre i løpet av 2019. Telenor skal samtidig bygge ut 2G-dekningen.

5G ligger ennå et stykke frem i tid, men det satses aggressivt på forberedelsene. 

Telenor planlegger å gjennomføre pilotprosjekter med 5G-nett i Kongsberg i løpet av andre halvdel av inneværende år, med sikte på kommersialisering i år 2020. Telia har imidlertid tenkt å konkurrere om å være først ute.

Les også: Telenor tester 5G i Longyearbyen »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.