BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå skal pc-ene bli kabelfrie

Intel vil ha maskiner med WiGig og trådløs strømforsyning.

For de fleste er det nok en stund siden man hadde så mange kabler koblet til pc-en. Men om få år kan også de siste kablene ha blitt unødvendige.
For de fleste er det nok en stund siden man hadde så mange kabler koblet til pc-en. Men om få år kan også de siste kablene ha blitt unødvendige. Bilde: Jochen Tack / Alamy/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. juni 2014 - 14:59

Pc-ene våre har blitt stadig mindre avhengige av kabler det siste tiåret eller så. Mus og tastatur er enten integrert eller kan kobles til ved hjelp av Bluetooth eller andre radiobaserte teknologier, mens WLAN dekker behovet for nettverkstilgang i svært mange tilfeller. Også skjermen er enten integrert eller kan tilknyttes ved hjelp av for eksempel Wireless HDMI.

Den eneste kabelen man stadig må koble til, er strømkabelen.

De siste årene har en del mobile enheter fått støtte for trådløs ladning eller strømforsyning, for eksempel basert på Qi-standarden til Wireless Power Consortium. Nå ønsker Intel at tilsvarende teknologi også gjøres tilgjengelig for pc-er.

Under Computex-messen i Taipei denne uken fortalte Kirk Skaugen, leder for Intels pc-klientgruppe, om nye referansedesign basert på framtidige Intel Core-prosessorfamilier som tar i bruk den trådløse strømforsyningsstandarden til A4WP (Alliance for Wireless Power), som heter Rezence. Denne skal kunne lade blant annet bærbare pc-er gjennom en bordflate av tre på inntil 5 cm. Teknologien er basert på magnetisk resonans og demonstreres i videoen nedenfor.

A4WP har omtrent hundre medlemmer, inkludert selskaper som Canon, Dell, Fujitsu, HTC, Lenovo, LG, Logitech, Panasonic, Qualcomm og Samsung, i tillegg til Intel selv.

Tidspunktet for kunngjøringen til Intel er ikke tilfeldig. I går kunngjorde A4WP at Rezence-spesifikasjonen har blitt utvidet til å støtte lading eller strømforsyning på opptil 50 watt. Dette skal være tilstrekkelig til å forsyne mange bærbare pc-er med strøm, eventuelt flere mindre enheter på en gang. Pc-ene som skal baseres på referansedesignen til Intel ventes å komme må markedet i 2016. Disse vil leveres med Skylark-generasjonen av Intels Core-prosessorer, som er ventet i andre halvdel av 2015. Disse prosessorene skal være produsert med 14 nanometers prosessteknologi.

Den nye referansedesignet omfatter også bruk av WiGig-standarden, som kan brukes som en kortrekkende, trådløs dokkingteknologi. WiGig støtter datarater på opptil 7 gigabit per sekund.

Det gjenstår å se om dette kan bidra til å gjøre noe med det stadig fallende pc-salget, noe også Intel merker godt. Analyseselskapet IDC tror pc-salget vil falle med seks prosent i år, men ikke med mer enn tre prosent totalt i perioden 2015 til 2018.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.