Nå skal PC-er og nettsider forstå og snakke norsk

Nordisk Språkteknologi og IBM er ferdig med å digitalisere det norske språket - noe som åpner for nettsider og IT-systemer som både snakker og forstår norsk.

Nordisk Språkteknologi og IBM er ferdig med å digitalisere det norske språket - noe som åpner for nettsider og IT-systemer som både snakker og forstår norsk.

På førstkommende mandag lanserer Voss-baserte Nordisk Språkteknologi (NST) og IBM resultatet av sitt mangeårige samarbeid: En digitalisering av norsk tale som setter servere og PC-er i stand til å lese opp datatekst med en mannsstemme som har bokmål-dialekt.

Men det holdt på å gå galt. På 90-tallet dukket det opp systemer som både kunne lese opp tekst og lese inn tale på engelske og andre utbredte språk. Etterhvert ble belgiske Lernout & Hauspie markedsleder.

Da NST ønsket å lage nordiske dikterings- og talegjennkjenningsprogrammer for servere og PC, inngikk man en avtale med det belgiske selskapet for bruk av deres basissystemer. Men høsten 2000 kollapset Lernout & Hauspie i en mini-Enron-skandale med fiktiv omsetning og arrestasjon av de to gründerne.

Voss-selskapet kastet seg derfor rundt og inngikk et samarbeid med IBM. Sammen har IBM lanserte NST sitt første produkt, et automatisk, talestyrt sentralbord i desember 2001.

Nå kommer endelig produktene Voss-selskapet har arbeidet med så lenge. I sin invitasjon til pressekonferansen forteller IBM at de sammen med NST skal lansere både talesyntese og talegjenkjenning og diktering til tekst. Teknikken gir også tilgang til informasjon på Internett via tale, skriver IBM.

Så vidt digi.no forstår er det bare en server-baserte programvaremodul IBM lanserer på mandag, det er ikke en ferdig programpakke. Med denne modulen og IBMs WebSphere-programmer kan man lage Internett og IT-løsninger som både kan lese opp og forstå norsk. Dermed kan man også styre IT-løsninger med stemmen. WebSphere er laget for IBMs Unix-versjon AIX.

Den nye muligheten er kanskje mest nyttig blir det kanskje for mobilbrukere, men også handikappede vil nok ha stor glede av nyheten.

- Vi arbeider også med PC-versjoner for opplesning av datatekst og diktering på norsk, forteller en knapp Rune Relling, forretningsutvikler hos NST.

digi.no kjenner til at NST allerede har lansert et dikteringssystem for røntgenleger som forstår vanlig norsk og alle de spesielle uttrykkene slike leger bruker. Dette bekrefter at NST er ferdig med teknikken for norsk diktering.

Dermed følger IBM og NST etter utviklingen i engelskspråklige land. Der har dikteringsprogramvare blitt særlig populært blant blant yrkesgrupper som er vant til å diktere eller å skrive lengre dokumenter, blant annet leger og advokater. Systemene er også populære blant handikappede.

Det store spørsmålet er om NST kommer til å lansere en generell og billig nok pakke for vanlige brukere. For mange er nok fremdeles ikke så raske på tastaturet. Det vil hverken Relling eller IBM Norge svare på. Men det er trolig bare et spørsmål om pris og tid. Trolig vil IBM og NST fokusere på de mest lønnsomme nisjemarkedene først.

IBM har solgt dikteringspakker for vanlig brukere på en rekke språk til både Windows og Mac i mange år. IBMs dikteringsprogram finnes for englelsk, japansk, tysk, fransk, kinesisk, arabisk og brasiliansk (portugisisk).

Her kan du lese mer om IBM ViaVoice-produkter.

Til toppen