Nå skal piratene innføre kryptering

Den nye, svenske loven om overvåking av Internett-trafikk får allerede konsekvenser.

Nå skal piratene innføre kryptering

Den nye, svenske loven om overvåking av Internett-trafikk får allerede konsekvenser.

Den svenske riksdagen stemte i forrige uke for en ny overvåkingslov som gir svenske myndigheter rett til å masseavlytte av all kabelbåren tele- og datatrafikk inn og ut av Sverige. Avlyttingen skal gjøres av Försvarets radioanstalt (FRA), som har Skandinavias kraftigste superdatamaskin.

Siden mye av internettrafikken ut av Norge går gjennom nettopp Sverige, påvirker dette også norske nettbrukere.

    Les også:

FRA-loven, som loven ofte kalles, er svært omstridt i Sverige. Det har blant annet blitt arrangert flere demonstrasjoner mot loven.

Ikke overraskende er piratene tidlig ute med å komme med mottiltak. Mens det meste av trafikken til og fra The Pirate Bay i dag sendes i klartekst, lover nettstedets Peter Sunde at gruppen bak tjenesten vil gjøre det den kan for å bekjempe loven.

Allerede denne uken vil The Pirate Bay innføre støtte for kryptering av The Pirate Bay-trafikken via SSL. Gruppen skal også bidra med informasjon kryptering av både harddiskinnhold og nettrafikk.

Fra før tilbyr nettstedet en VPN-tjeneste (Virtual Private Network) til svenske brukere mot betaling. Nå vil The Pirate Bay redusere prisen for tjenesten og dessuten åpne den opp for internasjonale brukere.

Slik kryptering vil gjøre det langt vanskeligere for rettighetshavere å bekjempe piratkopieringen.

Den overivrige overvåkingen svenskene nå vil innføre, framtvinger i praksis løsninger som vil gjøre kriminelle handlinger, også ting som er langt mer alvorlig enn piratkopiering, enda mer skjult. Ironisk nok vil overvåkingen dessuten kunne øke The Pirate Bays inntekter gjennom økt etterspørsel etter VPN-tjenesten.

    Les også:

Til toppen