TELEKOM

Nå skal Qualcomm få betalt

Xiaomi signerer avtale om å bruke Qualcomm-teknologi.

Qualcomms styreformann Paul Jacobs, her i forbindelse med lansering av Asus-produkter i 2013, sammen med Asus' styreformann Jonney Shih.
Qualcomms styreformann Paul Jacobs, her i forbindelse med lansering av Asus-produkter i 2013, sammen med Asus' styreformann Jonney Shih. Bilde: Marius Valle
3. des. 2015 - 07:57

Qualcomm har signert en lisensavtale med kinesiske Xiaomi. Avtalen innebærer at Xiaomi kan bruke Qualcomm-patenter i sine produkter, skriver selskapet i en pressemelding.

Det er kanskje Snapdragon-systembrikkene amerikanske Qualcomm er mest kjent for, men deres største inntektskilde er inntekter fra patentlisenser.

I Kina har Qualcomm slitt med å få betalt for bruk av sine teknologier i Kina. Flere fabrikanter har forsøkt å skaffe seg bedre vilkår ved å slutte å rapportere inn hvor mange produkter de lager med teknologien deres. Andre har sluttet å betale, skriver Bloomberg.

Dette etter at kinesiske myndigheter etterforsket Qualcomm i en antitrust-sak, hvor selskapet gikk med på å betale en bot og redusere prisen på lisensene.

Sendte aksjen til værs

Det har derfor vært viktig for Qualcomm å få i havn nye avtaler med selskaper som bruker deres teknologi. I så måte er avtalen med Xiaomi svært viktig. Dette er en av verdens største mobilprodusenter, som har en spesielt sterk posisjon i hjemlandet Kina.

Selv om avtalen antakeligvis betyr at Qualcomm får mindre betalt for teknologien sin, reagerte markedet positivt, med den største økningen i aksjeverdien siden november 2011, skriver Bloomberg.

Avtalen innebærer at Xiaomi blant annet får bruke Qualcomms 3G- og 4G-relaterte patenter. Avtalen er den siste i rekken av flere. Av de store aktørene gjenstår bare Lenovo, før Qualcomm er i havn.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.