Nå skal WLAN utfordre Bluetooth

Enheter med Wi-Fi Direct-støtte kan fungere som et forenklet WLAN-aksesspunkt.

Nå skal WLAN utfordre Bluetooth

Enheter med Wi-Fi Direct-støtte kan fungere som et forenklet WLAN-aksesspunkt.

Wi-Fi Alliance kunngjorde i går at den har startet sertifiseringen av Wi-Fi Direct-produkter. En håndfull produkter har allerede blitt sertifisert.

Wi-Fi Direct framstår først og fremst som en konkurrent til Bluetooth. Den er beregnet for direkte kommunikasjon mellom enheter med WLAN-støtte, uten at det er behov for noe aksesspunkt. Men både rekkevidden og båndbredden vil i mange tilfeller være betydelig større enn det som er tilfellet med Bluetooth. Det er vanlig IEEE 802.11 a/b/g/n som er den underliggende teknologien.

For å opprette en Wi-Fi Direct-forbindelse kreves det at én av enhetene som brukes er Wi-Fi Direct-sertifisert. For de øvrige enhetene kreves det bare vanlig WLAN-støtte. Wi-Fi Direct-enheten vil fungere som et forenklet aksesspunkt for de øvrige enhetene, og det vil også være mulig å opprette en samtidig forbindelse til WLAN-infrastrukturen i omgivelsene, for eksempel for å få Internett-aksess.

I tillegg til den sistnevnte funksjonaliteten, er det første og fremst sikkerheten som skiller Wi-Fi Direct fra Ad-Hoc-modus (IBSS - Independent Basic Service Set), som mange WLAN-enheter har støtte for. Wi-Fi Direct skal ha støtte for blant annet WPA2, mens Ad-Hoc-nettverkene typisk ikke støtter høyere sikkerhet enn WEP.

I tillegg loves det bedre oppdagelse og mer fininndelt kontroll over enhetene i nettverket.

Typiske bruksområder vil være å utveksle bilder eller andre filer mellom to mobiltelefoner, å overføre et dokument eller bilde direkte til en skriver eller å lage knytte sammen et antall håndholdte spillkonsoller. Videoen nedenfor viser hvordan Wi-Fi Direct kan benyttes.

De første produktene som har blitt sertifisert er fem WLAN-produkter for bærbare pc-er. Produktene leveres av henholdsvis Atheros, Broadcom, Intel, Ralink og Realtek.

Mer informasjon om Wi-Fi Direct finnes blant annet her (pdf).

Til toppen