TELEKOM

Nå snakker Google norsk

Oversetter tekst til tale i sanntid.

12. mai 2010 - 13:42

Det låter som en dårlig robotstemme, men sannelig kan Google nå snakke norsk!

Samtidig kan du oversette tekst mellom minst femti ulike språk. Oversettelsen kan du få lest opp i stadig flere tungemål.

Googles oversettelsestjeneste har blitt kraftig forbedret over mange år nå. Den gir langt ifra noen perfekt oversettelse, men fungerer likevel bemerkelsesverdig godt i mange tilfeller.

Muligheten for å få oversettelsene opplest ble innført for noen måneder siden, først med engelsk og haitisk kreolsk. Og for to uker siden også fransk, italiensk, tysk, hindu og spansk.

Støtte for norsk språk er lagt inn denne uken. De øvrige nordiske språkene er også med. I tillegg kan man nå få oversettelsene opplest på et utall andre språk, deriblant russisk, tyrkisk, wallisisk, vietnamesisk. I alt støttes rundt 34 språk.

Prøv selv her. Endre mellom språk og hva slags tekst du ønsker å oversette.

Når digi.no forsøker Google Translate, ser det ut til at det er lagt inn en sperre på hvor mye tekst den vil lese opp av gangen. Grensen ser ut til å gå ved 122 tegn.

- Du vil merke at lydkvaliteten på de nye språkene vi støtter ikke er like god som ved språkene vi tidligere har støttet. Teknologi som gir klar og nøyaktig tale er vanskelig å få til, men vi vil fortsette å forbedre ytelsen og utvide med flere språk fremover, opplyser Google i et blogginnlegg.

Talesyntesen som benyttes er ifølge Google basert på fri programvare-produktet eSpeak.

Klikk på dette lydsymbolet for å få teksten lest opp i Google Translate.
Klikk på dette lydsymbolet for å få teksten lest opp i Google Translate.

Krever Flash

Virkeligheten har altså omsider tatt igjen fremtidsvisjonen som Netcom brakte oss i en reklamesnutt fra 2003. Mange husker den norske gutten som kom bort fra foreldrene sine på et marked i Marrakesh. Uten å kunne språket fikk han likevel hjelp av marokkanske politimenn. Mobiltelefonen oversatte samtalen mellom dem.

Dette skal det nå være mulig å gjøre gjennom Google Translate, i hvert i prinsippet. Taleopplesningen ser imidlertid ut til å kreve Flash.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.