Nå sperrer de Youtube også

Tyrkias statsminister skylder på politiske motstandere.

Nå sperrer de Youtube også
Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan sørget i forrige uke for å stenge tilgangen til Twitter. Nå er også YouTube stengt. Bilde: Frederic Sierakowski / ISOPIX/All Over Press

Videonettstedet YouTube har blitt blokkert i Tyrkia. Statsministeren i landet skylder på at politiske motstandere har lagt ut lydopptak som truer landets sikkerhet.

Opptaket skal være av en samtale der landets etterretningssjef angivelig diskuterte mulighetene for tyrkiske militæroperasjoner i Syria med landets utenriksminister og den nestkommanderende i landets militære styrker.

Ifølge statsminister Recep Tayyip Erdogan, som om dagen driver valgkamp før lokalvalgene i Tyrkia søndag, er lekkasjen en «ondskapsfull» handling utført av politiske motstandere.

– De har lekket noe på YouTube i dag. Det var et møte om nasjonal sikkerhet. Hvem jobber man for når man gjør lydopptak av et slikt møte, sa Erdogan til en gruppe tilhengere onsdag.

Gammel traktat

I opptaket diskuterte deltakerne, som skal være etterretningssjef Hakan Fidan, utenriksminister Ahmet Davutoglu, assisterende stabssjef Yasar Guler og en fjerde tjenestemann, mulighetene for å ta det syriske området rundt graven til Suleyman Shah, bestefaren til grunnleggeren av Det ottomanske riket.

Graven ligger i et område nord i Syria som i dag blir kontrollert av islamistiske opprørere. Tyrkerne mener at en traktat som ble signert i 1921 med kolonimakten Frankrike betyr at området er en del av Tyrkia.

Regjeringens blokkering av YouTube skal være et ekstra sikkerhetstiltak, og siden kan bli åpnet igjen hvis YouTube går med på å fjerne innholdet, ifølge nyhetsbyrået Reuters' kilde ved statsministerens kontor.

Stengte Twitter

I forrige uke erklærte Erdogan at mikrobloggnettstedet Twitter, som har omtrent 10 millioner brukere i landet, truet Tyrkias nasjonale sikkerhet.

Anonyme brukere har lagt ut lydopptak på både YouTube og Twitter som angivelig skal bevise at Erdogan er involvert i korrupsjon. Erdogan sier at opptakene er manipulert og avviser alle anklager.

YouTube var blokkerte i Tyrkia i to år før det ble åpnet igjen i 2010.

Google, som eier YouTube, sier at meldingene om at videonettstedet er blokkert blir undersøkt. (©NTB)

    Les også:

Les mer om: