Nå starter telekrigen

Telenor forventer i tape markedsandeler fra i dag når muligheten for fast forvalg innføres. Etter at fast forvalg ble innført i Danmark tidligere i år mister Tele Danmark hver femte telefonsamtale til konkurrentene. Både i Telia og Tele 2 venter en en mangedobling av teletrafikken.

Telenor forventer i tape markedsandeler fra i dag når muligheten for fast forvalg innføres. Etter at fast forvalg ble innført i Danmark tidligere i år mister Tele Danmark hver femte telefonsamtale til konkurrentene. Både i Telia og Tele 2 venter en en mangedobling av teletrafikken.

De største konkurrentene på fastlinjetelefoni, Tele 2 Norge og Telia Norge venter sterk trafikkvekst når fast forvalg etableres fra og med i dag. Informasjonssjef i Telia Norge, Hanne Dirdal venter en vekst på 300-400 prosent i selskapets teletrafikk, og markedssjef i Tele 2 Norge, Haakon Klæbo sier han tror på en tilsvarende vekst for Tele 2.

I Telenor planlegger man for et kundefrafall. - Det er vanskelig å unngå kundenedgang når fast forvalg blir innført, sier pressetalsmann i Telenor, Dag Melgaard. - Vi innser at det må bli slik. Fast forvalg innføres for å få en bedre telekonkurranse i Norge.

Selv om det på papiret har vært telekonkurranse i Norge siden 1. januar 1998, måtte samferdselsminister, Dag Jostein Fjærvoll erkjenne den 10. mai da Telia lanserte sitt fast forvalg-tilbud at telekonkurransen ikke fungerte godt nok. Fast forvalg er en viktig bit for å få denne konkurransen til i bli virksom.

De nye teleopereatørene har bare tatt noen få prosent av telemarkedet det siste året, og mest der marginene har vært størst; på utenlandstelefoni. På lokaltelefoni har Telenor så langt vært enerådende.

Tele Danmark har siden fast forvalg ble etablert i Danmark tidligere i år mistet tusenvis av kunder hver dag og beregninger fra selskapet viser at selskapet mister 20 prosent av telefonsamtalene til konkurrentene. Selskapet øker imidlertid trafikkvolumet fordi hele markedet vokser. Blant annet er økt Internett-trafikk med på å øke samtalevolumet med 10 prosent for det danske selskapet. Konkurrentene har nå vel 20 prosent av det danske telemarkedet, noe som tilsvarer vel 7 milliarder trafikkminutter. Med en minuttpris på 30 øre blir dette en omsetning på 2 milliarder kroner.

Utfordringen til de nye teleoperatørene er nå å få dagens registrerte kunder til å bli kunder med fast forvalg, noe som gjør at en kan ringe med sin alternative operatør uten å slå prefiks. Om en vil ringe med andre operatører må en bruke disse sitt prefiks, selv om dette for eksempel skulle være Telenor. På den måten blir teleoperatørene likestilt.

I tillegg til Telia og Tele 2 har også NetCom tilbudt fast forvalg til sine 360.000 abonnementskunder fra og med i dag, og blir dermed den største reelle utfordreren til Telenor, sammenlignet med Tele 2 sine 105.000 privatkunder og Telias 150.000. Telenor sitter til sammenligning med vel 1,8 millioner kunder i sitt register.

Til toppen