JUSS OG SAMFUNN

Nå starter vi Internettpartiet

"Neste uke starter vi Internettpartiet", skriver Jostein Borgmo. Han godtar e-post-underskrifter.

Jostein Borgmo
23. juni 1999 - 07:51

Et leserinnlegg i papiraftenposten fra informasjonssekretær Magne Velle i Kristeleg Folkeparti, ga meg lyst til å stifte et politisk parti. Under overskriften Partia på Internett forsvarer Velle distriktsprofilen på krf.no. Ham om det. Bakgrunnen for innlegget hans er en artikkel (som er gått meg hus forbi ­ det gjør de oftere og oftere) i papiraftenposten om de politiske partiene på Internett.

Nå har jeg nettopp tatt en titt på samtlige av partiene på Stortinget sine Internettsider, og så langt jeg kan se, er disse akkurat som ventet. (Kanskje litt i overkant.)

De fleste har nyhetssider ­ som riktignok er litt vel Pravda-aktige, de fleste har diskusjonsforum ­ som for de flestes vedkommende inneholder et og annet innlegg fra en og annen ildsjel, og de fleste har bra kontaktinformasjon. Partilederne sender jevnlig ut sine budskap til menigheten, og mange av dem er også tilgjengelige med e-postadresse ­ bortsett fra Statsministeren selv(følgelig).

Ta deg gjerne en tur innom partisidene. Bruk dem når du har noe på hjertet ­ send sterke meninger inn i partiorganisasjonene ­ alle sammen ønsker seg større politisk aktivitet på grunnplanet.

Til saken

Vårt demokrati er tuftet på representasjon; en eller flere personer (representanter) utøver innflytelse over verdifordelingsprosessen på vegne av oss andre.
Jeg for min del kan bare huske én begrunnelse for hvorfor vi har ordnet oss på denne måten ­ og det var en praktisk begrunnelse: Alle kan ikke sitte på Stortinget og i kommunestyret. Noen må representere oss.

Men nå som vi har fått Internett ­ og snart Internett i alle hjem, kunne vi kanskje finne en mer praktisk ordning.

Bortsett fra den éne begrunnelsen, kan jeg også huske at jeg i purung gymnasiastiver, ble fascinert av Sveits, som jo har folkeavstemninger om det meste. Imot en slik ordning hadde gymnasielærer Nordahl følgende kloke innvending: Dette ender lett i flertallsdiktatur. En av grunnprinsippene i et demokrati er nemlig at mindretallet også har en rettighet.

Nok om det ­ nå stifter vi partiet.

(Vi gjør det i uken som kommer, og programmet er ikke så veldig radikalt.)
Partiets navn: Internettpartiet
Partiets formål: Avstemninger på Internett.
I første omgang foreslår jeg at vi unnlater å avskaffe de eksisterende demokratiske organer ­ vi beholder Stortinget, Kommunestyret, Formannskapet, bydelsutvalg osv. Men: Vi vil ha det gøy noen ganger i året, f.eks. én gang i kvartalet. Da skal det avholdes folkeavstemning om saker som vi i partiet finner formålstjenelig. Kanskje ikke ja eller nei til opera og EF, men Telia/Telenor-saken kunne vi godt stemt over. IT-Fornebu likeså.

PS. For å få startet et politisk parti må man ha 2000 underskrifter. Vi i Internettpartiet godtar e-post.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.