TELEKOM

Nå surfer vi mye mer med mobilen

Telenor melder om kraftig vekst, både i antallet brukere og datamengde.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. aug. 2010 - 12:15

Nærmere en million av Telenors privatkunder brukte mobilen til å surfe på Internett i juli. Dette er 14 prosent flere enn i samme måned i fjor, forteller selskapet i en pressemelding.

Mer dramatisk er likevel økningen av «tunge brukere». Fra januar 2009 til juli 2010 har antallet brukere som laster ned mer enn 5 megabyte i måneden vokst med 337 prosent.

Telenor melder dog at tre av fire mobilsurfere fortsatt er i startfasen og kun laster ned mellom en halv og fem megabyte i måneden.

– Årsaken til denne veksten er nok i hovedsak at antall mobiltelefoner med berøringsskjerm har økt raskt, spesielt iPhone og telefoner med Android, og de utgjør nå 13 prosent av alle mobiltelefoner i Telenors nett, sier leder for privatmarked i Telenor, Svein Henning Kirkeng, i en pressmelding.

Telenor oppgir videre andelen av mobiler med berøringsskjerm vokser med én prosent i måneden. Blant privatkundene vil andelen av 3G-mobiler snart passere andelen til 2G-mobiler.

Svein Henning Kirkeng er leder for privatmarked i Telenor Norge.
Svein Henning Kirkeng er leder for privatmarked i Telenor Norge.

Slike mobiler er bedre tilrettelagt for mobildata, noe som gjør tjenester som vær, nyheter og musikk lettere tilgjengelig. Spesielt øker bruken av sosiale medier som Facebook og Twitter på mobiltelefonen, melder Telenor.

– Telenor ser også at det er stor interesse for Telenors Faktura-App på iPhone. Kundene er opptatt av regningen, og får full kontroll med den, enten med faktura på iPhone eller mine sider på Telenors mobilportal Online. I tillegg trekker streaming av musikk ved bruk av WIMP opp datatrafikken, sier Kirkeng.

Det er spesielt de yngre brukerne som har 3G-mobil. Blant dem Telenor kaller unge kunder, har to av tre en slik mobil. Blant studentene har 70 prosent en 3G-mobil, mens i barnefamilier er andelen på 62 prosent. Blant de «godt voksne» kundene er det derimot 2G-mobilene som dominerer. Hele 88 prosent av disse har en 2G-mobil.

Fortsatt er det kunder med mobilt bredbånd, altså trådløst modem tilkoblet en datamaskin, som generer det mest av datatrafikken i Telenors mobilnett. Disse kundene bruker omtrent 90 prosent av kapasiteten, men Telenor forteller at andelen som skyldes surfing med mobiltelefoner har vokst fra 2,6 prosent i januar i fjor til 9,3 prosent i juni i år.

Som digi.no tidligere har omtalt, er Telenor nå i ferd med å skifte ut hele infrastrukturen for mobiltjenester. Selskapet oppgir nå at denne utskiftingen skal være fullført innen utgangen av 2011. Utskiftingen innebærer innføring av mobilteknologien LTE (Long Term Evolution), som i blant også omtales som 4G. Denne skal gi både høyere kapasitet og høyere hastighet for dataoverføring via mobilnettet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.