Nå tror USA at Nord-Korea leide hackere

Medgir at Sony-angrepet kanskje er utført på oppdrag.

SKYLDER PÅ DIKTATOR-KIM: Hackerne som angrep Sony Pictures befant seg kanskje ikke i Nord-Korea likevel, medgir amerikanske etterforskere, som tror at ledelsen i Pyongyang kan ha leid inn hackerhjelp utenfra.
SKYLDER PÅ DIKTATOR-KIM: Hackerne som angrep Sony Pictures befant seg kanskje ikke i Nord-Korea likevel, medgir amerikanske etterforskere, som tror at ledelsen i Pyongyang kan ha leid inn hackerhjelp utenfra. Bilde: KNCA/Reuters/NTB scanpix
30. des. 2014 - 09:20

USA medgir at det massive hackerangrepet mot Sony Pictures kanskje ikke ble utført fra Nord-Korea, men fastholder at Pyongyang må ha vært oppdragsgiver.

President Barack Obama slo før jul fast at det var Nord-Korea som sto bak hackingen, noe eksperter på datasikkerhet var raske til å stille spørsmål ved.

– Det er soleklart for oss, basert på de bevisene vi har samlet inn, at Nord-Korea ikke har stått bak eller påbegynt angrepet mot Sony, slo grunnleggeren og lederen av datasikkerhetsselskapet Norse, Sam Glines, fast.

Se også digi.nos kommentar: Ingen rykende digital pistol

Kjent kode

Norse heller til den teorien at hackerne må ha hatt medhjelpere hos Sony. Andre dataeksperter viser til at hackere verden over kjenner til koden i programmet som ble benyttet.

– Jeg tror at det var forhastet å fastslå med sikkerhet at Nord-Korea sto bak før etterforskningen var over, sier den tidligere politietterforskeren Mark Rasch som er ekspert på datakriminalitet.

Tvilen melder seg

Konsulentfirmaet Taia Global har analysert lydopptakene der de anonyme hackerne tar på seg ansvaret for datainnbruddet hos Sony. Det er mer som taler for at de kommer fra Russland enn fra Nord-Korea, er deres konklusjon.

Også blant etterforskerne i USA er tvilen nå i ferd med å melde seg.

Nord-Korea har ikke kapasitet til å gjennomføre visse deler av det sofistikerte angrepet på egen hånd, men kan ha leid andre til å gjøre det for seg, sier en av etterforskerne som vil være anonym.

– Er ansvarlige

FBI fastholder likevel at Nord-Korea sto bak hackingen av Sony, selv om de ikke nødvendigvis utførte den selv.

– FBI har konkludert med at Nord-Koreas regjering er ansvarlige for tyveriet og ødeleggelsene av data fra nettverket til Sony Pictures Entertainment, heter det i en kunngjøring fra FBI.

Nord-Korea nekter for å ha stått bak angrepet og har tilbudt seg til å samarbeide med amerikanerne om etterforskningen for å renvaske seg fra anklagene. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.