Nå vil AMD være med på nettbrett-leken

Vurderer å inkludere ARM-teknologi i egne systembrikker.

Nå vil AMD være med på nettbrett-leken
AMDs veikart for mobile prosessorløsninger 2012-2013- Bilde: AMD

Dersom man ser bort fra grafikkprosessorvirksomheten, har AMD (Advanced Micro Devices) siden 1982 primært laget x86-kompatible prosessor, men før dette utviklet selskapet blant annet RISC-baserte (Reduced Instruction Set Computing) prosessorer.

Nå er det mye som tyder på at AMD igjen vurderer å utvider horisonten, for å kunne få fotfeste i nye markeder.

ARMs prosessorteknologier er så godt som enerådende innen smartmobil- og nettbrettmarkedet. Nå som nettbrett overtar stadig mer av det tradisjonelle pc-markedet, er det viktig for både AMD og Intel å komme på banen. Det har lenge vært kjent at Intel skal komme med slike løsninger, men nå er det klart at også AMD melder seg på i konkurransen. Kanskje med hjelp fra nettopp ARM.

Under et møte med analytikere i forrige uke fortalte Rory Read, toppsjef i AMD, at selskapet har lagt det teknologiske grunnlaget for modulbaserte brikker som kan akseptere kretsblokker utviklet av tredjeparter, inkludert ARM.

– Vi har et forhold til ARM, og vi vil fortsette å bygge på det, forteller Read til Wall Street Journal.

Akkurat hvordan en slik integrasjon eventuelt skal kunne skje, er uklart. Kanskje AMD vil gjøre som Nvidia og tilby ARM-baserte systembrikker med selskapets egen grafikkteknologi.

Til News.com sier John Taylor, AMDs direktør for klientproduktmarkedsføring og programvare, at selskapet foreløpig har to nettbrett-brikker på trappene. Den kalles for Hondo og skal komme i år, den andre kalles for Temash og kan ventes i 2013.

– Vi erkjenner at vi fortsatt har noen flere watt å skjære vekk for virkelig å kunne være en mer ideell nettbrettplattform. Men vi mener at Temash vil få oss langt nærmere dette i 2013, sier Taylor, som legger til at Hondo også vil være egnet for vifteløse, ultratynne, bærbare pc-er.

Hondo skal ha et maksimal effektforbruk på 4,5 watt, mens de mest energieffektive av AMDs kommende Trinity-brikker for kraftigere, bærbare pc-er vil ha et maksimalt effektforbruk på 17 watt. Ifølge Taylor inkluderer disse brikkene en kraftig grafikkprosessor, alle typer dedikert videoprosessingsevner og bedre batteritid enn konkurrentene. Det sistnevnte vil i så fall være en stor nyhet.

Hele AMDs veikart for 2012 og 2013 finnes her. Der gjøres det blant annet klart at selskapet ikke lenger vil tilby serverprosessorer med mer enn 16 kjerner.