TELEKOM

Nå vil NextGenTel inn på fibermarkedet

Men selskapet skal ikke stå for utbyggingen selv.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. sep. 2010 - 14:35

NextGenTel er mest kjent for selskapets ADSL-tjenester, men tilbyr i dag også Internett-aksess og andre tjenester over fiberkabler på en håndfull steder. Sammenlignet med Lyses Altibox-kjede med lokale partere, er NextGenTel som en mygg å regne på fibersiden.

Dette planlegger det Telia-eide selskapet å gjøre noe med. I et blogginnlegg skriver Morten Ågnes, NextGenTel-direktør for marked og informasjon, at selskapet nå tar grep for å kunne bli en betydelig fiberaktør i Norge.

Det betyr ikke at selskapet nå setter i gang en storstilt fiberutbygging. Tvert imot. Ifølge Ågnes eier ikke selskapets dagens aksess-infrastruktur, og det vil det heller ikke gjøre med fibersatsingen.

Slik sett vil NextGenTels fibertjeneste ha en del felles med slik Altibox fungerer, hvor det er lokale partnere som planlegger, bygger ut og vedlikeholder fibernettet, mens innholdet og tjenestene leveres av Altibox AS, som eies av Lyse-konsernet.

Men der stopper også likhetene med NextGenTels fibersatsing.

I Altibox-systemet er det den enkelte partner som står for kundeforholdet. I NextGenTels tilbud står de lokale partnerne først og fremst stå for leveransen og vedlikeholde av mørk fiber. Resten håndteres av NextGenTel sentralt. En oversikt over hvordan ansvaret fordeles, finnes i denne presentasjonen.

En annen side ved saken er at NextGenTel ønsker åpne fibernett, hvor det er slik at de lokale partnerne også kan samarbeide med andre aksess- og innholdsleverandører.

Morten Ågnes i NextGenTel. <i>Bilde: NextGenTel</i>
Morten Ågnes i NextGenTel. Bilde: NextGenTel

Både i dette og et tidligere blogginnlegg poengterer Ågnes at selskapets partnere på fibersiden vil kunne tilby fiber også til andre aksess- og innholdsleverandører. Dette betyr at en kunde som har fått installert fiber til hjemmet, ikke nødvendigvis må bruke NextGenTel som tjenesteleverandør. Dersom fibereieren samarbeider med andre aksess- og innholdsleverandører, vil kunden velge én av disse i stedet.

Denne ordningen kalles ofte for bynett og kan til en viss grad sammenlignes med både strømnettet, mobilnettet og kobbernettet til Telenor, som er regulert for løpende konkurranse mellom ulike leverandører fram til sluttbruker.

Nå er det ikke sikkert at åpne bynett til syvende og sist blir billigere for privatkundene. Ofte har friheten til å velge også sin pris.

I dag samarbeider NextGenTel med blant annet Hafslund Fibernett og Øvre Eiker Fibernett. Sistnevnte samarbeider forøvrig også med Ringnett, som konkurrerer med NextGenTel om å tilby tjenester via fiberen til den lokale fibereieren.

I blogginnlegget skriver Ågnes at flere partneravtaler er i ferd med å komme til.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.