JUSS OG SAMFUNN

Naar de døde vaagner

Norske journalister har lenge hatt et forum for debatt, tipskanal og en hjelpende hånd, det er bare det at den ligger brakk og ubrukt. Før denne ukens blaff. Det skulle en artikkel fra Telemark til for å få fart på norske bladfyker.

Hilde Nyman
10. mars 1999 - 09:15
.
.

Det er snart to og et halvt år siden Normedia-lista ble født. Normedia var tenkt å være et forum for fagfolk innen norsk mediebransje. Men ting går ikke alltid som man vil, og lenge har lista ligget brakk uten annet enn få, spede forsøk på å engasjere en trøtt journalistmasse.

Kanskje det er trassalderen som begynner å gjøre seg gjeldende, for nå er aktiviteten plutselig - til manges overraskelse - hissig i bruk.

Sim-sala-bim! Det startet med en diskusjon om hvilket format innlegg sendt til lista skulle ha, men beveget seg over på et etikknivå det virkelig er lenge siden man har kunnet skimte noe til på denne lista.

I den såkalte Austbø-saken opplevde man noe interesse, og diskusjoner om bildebruk i norske medier varte et par dager. Med jevne mellomrom har enkeltsjeler prøvd å komme med noen forespørsler, men det er uvisst om disse har fått svar, det har i alle fall ikke gått til lista.

Faren for at de siste par dagenes oppsving bare er et blaff, er i høy grad til stede. Men jeg har et lite håp om at de rundt 230 personer som i dag abonnerer på denne listen, ser at det er bryet verdt.

Jeg regner med at mange journalister som tilbringer mye av tiden foran PC-en i løpet av dagen. Så står du fast på en faktaopplysning, lurer på hvordan man finner et godt nettsted for informasjon av et eller annet slag, er hjelp fra kolleger uvurderlig. Og hjelpen er bare et museklikk unna.

Selv har jeg brukt den svenske medielista når jeg har stått fast på svenske forhold og hatt behov for en rask faktaopplysning, eller bakgrunnsinformasjon. Som regel går det ikke mer enn et par minutter før en eller annen journalist har sendt et utfyllende svar.

Den svenske lista fungerer også som en tipskanal for saker som kan være interessante, og pekere til steder der man kan finne saker.

Det burde være mulig å gjøre Normedia til en liknende ressurs for norske journalister.

På listas innledende diskusjoner har noen de siste dagene fremmet det synet at de norske versjonene av arten journalister ikke er spesielt kollegiale. Dette blir fremført som en mulig grunn til at Normedia ikke har "tatt av", for mange vil gjerne holde for mye for seg selv og ikke hjelpe andre, påstås det.

Stemmer det? Da er det i tilfelle dårlig stelt i den norske journaliststanden. Ironisk nok var innlegget som fikk i gang diskusjonen på Normedia en artikkel fra Næringslivet i Telemark om journalistikk. Artikkelen var useriøs og dårlig, men det fikk fingrene til å gå fort over tastaturet flere steder.

Noen har også fremmet synet at oppvåkningen av Normedia-lista er bra, men vil sannsynligvis ikke ha varighet lenger enn en norsk sommer. For norske journalisters del hadde det vært ganske OK å kunne gjøre denne dystre spådommen til skamme. Det å ha et (nett)forum for journalistikk er viktig.

Normedia som et fellesskap kan bygge kjennskap om andre redaksjoners daglige liv; problemstillinger, arbeidsforhold, arbeidsfelt, utfordringer eller annet. Normedia kan være en kanal eller et forum hvor man lufter de journalistiske tanker, og kanskje være med på å motvirke Oslo-sentrering.

For å melde seg på Normedia-lista sender du en e-post til listman@kanal1.no med beskjeden "join Normedia" i tekstfeltet. Tittel (subject-feltet i de fleste e-post-programmer) er ikke nødvendig. Da mottar du alle meldinger som postes til lista, og for å sende e-post til lista, bruker du adressen normedia@kanal1.no.

Ønsker du ei liste over kommandoene i Normedia skriver du "list normedia", og ønsker du å forlate lista, skriver du "leave normedia" i meldingsfeltet. Begge de to siste kommandoer går til listman@kanal1.no.

---

(Normedia driftes av Internett Kanal 1 som også utgir digi.no. Dersom du opplever problemer med tjenesten, kan du poste en feilmelding til dag@digi.no, red.anm.)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.