BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nær halvparten bruker 64-bit Windows 7

Ulempene ved å gå over fra 32-bit er så godt som visket ut.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. juli 2010 - 13:01

Microsoft har lenge levert 64-bit Windows-utgaver til pc-er, men nye tall fra Microsoft viser at det først er med Windows 7 at overgangen fra 32 til 64 bit databehandling virkelig er i ferd med å skje blant Windows-brukerne.

I et blogginnlegg skriver Microsofts Brandon LeBlanc at 46 prosent av alle Windows 7-installasjoner er basert på 64-bit-utgaven. For Windows XP er andelen på under én prosent, mens omtrent 11 prosent av Windows Vista-brukerne har 64-bit-utgaven.

Tallene er hentet fra Windows Update-tjenesten i juni i år.

Den viktigste fordelen med 64-bit Windows er muligheten til å utnytte mer fysisk minne. 32 bit Windows-versjoner kan i teorien bare utnytte opptil 4 gigabyte med fysisk minne, men på grunn av teknologier som Physical Address Extension (PAE) er det mulig å utvide dette ganske mye.

64-bit-systemer kan uansett aksessere langt mer minne – i teorien 17,2 milliarder gigabyte, ifølge LeBlanc. Men i praksis for Windows 7 er grensen satt til mellom 8 og 192 gigabyte, dersom man ikke benytter Windows 7 Starter, som uansett ikke støtter mer enn 2 gigabyte. En oversikt finnes her.

Andre fordeler med 64-bit-utgavene av Windows 7 er at visse forbedringer knyttet til sikkerheten og virtualiseringsmulighetene.

En årsak til at så få tok i bruk 64-bit-utgavene av Windows XP og Vista, skyldes dels at behovet ikke helt har vært tilstede, og dels mangel på 64 bit drivere til mye maskinvare. Det sistnevnte bekreftes også av Microsoft på denne siden.

Svært mange pc-er som selges i dag kan utstyres med mer enn 4 gigabyte med minne. Samtidig har mye av maskinvaren som det tidligere ikke fantes 64-bit-drivere til, forsvunnet fra både markedet og brukernes pc-er. I noen tilfeller har nok leverandørene til slutt også sett behovet for å tilby 64-bit-drivere til eldre maskinvare.

Resultatet er uansett at det er få, oppegående pc-er i dag som ikke kan kjøre 64-bit Windows 7. Samtidig er det ikke til å stikke under en stol at utviklingen har gått tregere enn det mange spådde da AMD kom med de første x64-prosessorene i 2003. I dag leveres det knapt pc-er uten 64-bit-støtte. Unntaket er mange netbooks som er utstyrt med Intel Atom-prosessorer uten støtte for x86-64-instruksjoner.

Både Microsoft og analyseselskapet Gartner regner med at andelen som benytter 64-bits-utgavene av Windows 7 vil vokse ytterligere i tiden framover, ikke minst innen bedrifter som kanskje først nå har begynt å vurdere en overgang til den nyeste Windows-versjonen.

Kjøper man en pc med Windows 7 ferdig installert, vil det ofte være opp til leverandøren å velge hvilken versjon som installeres. Ifølge analyseselskapet NPD var 77 prosent av alle pc-er solgt i USA i april i år utstyrt med 64-bit Windows 7.

Dersom man kjøper Windows 7 separat, får man med både 32- og 64-bit-utgavene i pakken.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.