Nær tidobling for Android

I USA er Android større enn både RIM og Apple iPhone.

Android er på kort tid blitt svært utbredt også i Kina, der flere lokale leverandører satser på plattformen. Dette er en Huawei U8230, med Android.
Android er på kort tid blitt svært utbredt også i Kina, der flere lokale leverandører satser på plattformen. Dette er en Huawei U8230, med Android. (Bilde: Marius Jørgenrud)

I USA er Android større enn både RIM og Apple iPhone.

Analyseselskapet Canalys har publisert en oversikt over utviklingen på markedet for avanserte mobiltelefoner – «smart phones» – i andre kvartal i år.

Målt i volum, økte dette markedet globalt med 64 prosent i forhold til andre kvartal 2009. Mobiltelefoner basert på Android oppnådde den overlegent kraftigste veksten, 886 prosent, mot 61 prosent for Apple. De viktigste leverandørene av Android-telefoner er HTC, Motorola, Samsung, Sony Ericsson og LG.

De tre ledende globale leverandørene av avanserte mobiltelefoner er fortsatt Nokia, RIM (Blackberry) og Apple. Nokias Symbian-baserte mobiltelefoner økte med 41 prosent, og har en markedsandel på 38 prosent. RIM vokste også med 41 prosent og har en global markedsandel på 18 prosent. Apple iPhone holdt noenlunde tritt med markedet, og beholdt en markedsandel på 13 prosent.

I sin pressemelding, oppgir ikke Canalys den globale markedsandelen til Android (rapporten selges for 1600 euro, og for 6200 euro kan man få en halvdags konfidensiell tilgang til selskapets analytikere). I en oversikt over utviklingen i USA går det fram at Android der hadde en vekst på 851 prosent, og en markedsandel på 34 prosent.

Det innebærer at Android er blitt den mest populære plattformen for avanserte mobiltelefoner i hjemlandet til RIM og Apple: RIM har en markedsandel på 32 prosent, mens Apple har 22 prosent. USA er det suverent største markedet for avanserte mobiltelefoner, med 14,7 millioner enheter av til sammen 62,6 millioner.

Utviklingen i Kina er interessant: Landet er, for sjette kvartal på rad, verdens nest største marked for avanserte mobiltelefoner, med 6,9 millioner enheter. 77 prosent av disse er Nokia. I andre kvartal 2009 var Android omtrent fraværende. I år har Android en andel på 7 prosent. Den dominerende kinesiske mobiloperatøren China Mobile har en egen versjon av Android, kalt OMS. Teller man OMS-mobilene som Android, vokser andelen til godt over 9 prosent. Ifølge Canalys kan Android vente ytterligere kraftig vekst i Kina fordi mange lokale leverandører, blant dem Lenovo og Huawei, satser på plattformen.

Androids store potensial i Kina er en del av forklaringen på hvorfor Google trår så varsomt i sin kamp mot internettsensuren i landet.

Globalt sett ventes avanserte mobiltelefoner å vokse langt raskere enn det samlede markedet for mobiltelefoner. Canalys tror at i 2013 vil avanserte mobiltelefoner utgjøre 27 prosent av samtlige leveranser av mobiltelefoner. I Vest-Europa vil andelen være 60 prosent, mot 48 prosent i USA.

    Les også:

Til toppen