RESULTATERFINANS

Nær tredoblet resultat for Dell

Bedriftsmarkedet kompenserer for nedgang mot forbrukere og offentlig sektor.

18. mai 2011 - 09:30

Dell offentliggjorde i går sine tall for kvartalet fram til 29. april, regnskapsårets første.

Sammenliknet med samme kvartal i fjor, øker omsetningen med 1 prosent til 15,0 milliarder dollar. Et kraftig redusert kostnadsnivå gjør at driftsresultatet øker med 134 prosent til 1,21 milliarder dollar, mens nettoresultatet etter skatt øker med 177 prosent til 945 millioner dollar.

Nettoresultat per aksje er den høyeste i Dells historie, 0,50 dollar, mot 0,17 dollar for et år siden.

12,1 milliarder av omsetningen er produkter. Denne delen av omsetningen står stille. Tjenesteomsetningen (inkludert programvarerelaterte tjenester) øker derimot med 6 prosent, til 2,96 milliarder dollar.

Den økte inntjeningen på produktsiden skyldes i stor grad at Dell har redusert sine innkjøpskostnader med 9 prosent, til 9,44 milliarder dollar. Det gjenspeiles i bruttomarginen, som er bedret fra 17 prosent til 23 prosent.

Produktkategorier

  • Kategorien «mobilitet» – først og fremst bærbare pc-er – er Dells største, med 32 prosent av omsetningen. Økningen er 3 prosent til 4,72 milliarder dollar.
  • Kategorien «stasjonære pc-er» er Dells nest største. Andelen er 22 prosent. Her er det et fall på 8 prosent til 3,30 milliarder dollar.
  • Programvare og periferiutstyr står for 17 prosent av omsetningen. Økningen er 3 prosent til 2,57 milliarder dollar.
  • Innen tjenester (fratrukket programvarerelaterte tjenester) øker omsetningen med 5 prosent til 1,98 milliarder dollar, tilsvarende 13 prosent av den samlede omsetningen.
  • Innen servere og nettverk øker omsetningen med 11 prosent til 1,97 milliarder dollar, tilsvarende 13 prosent av den samlede omsetningen.
  • Innen lagring faller omsetningen med 13 prosent til 481 milliarder dollar, tilsvarende 3 prosent av den samlede omsetningen.

Omsetningstallene per markedssegment viser at Dell øker omsetningen mot bedriftsmarkedet med 6 prosent, til 8,25 milliarder dollar, mens omsetningen mot offentlig sektor faller med 2 prosent til 3,77 milliarder dollar. Omsetningen til forbrukere faller med 7 prosent til 3,01 milliarder dollar.

Her oppgir også Dell driftsresultat i markedssegmentene. Disse tallene framhever hvor virkningsfull effektiviseringen av selskapet har vært. Driftsresultatet i bedriftsmarkedet øker med 62 prosent, mot offentlig sektor med 24 prosent. Virksomheten mot forbrukermarkedet var i ferd med å bli et tapsprosjekt. Her er trenden snudd helt: Driftsoverskuddet er økt med en faktor på 8, fra 17 millioner dollar til 136 millioner.

Det som skjer, er med andre ord at Dell greier både å skyve omsetningen over i mer lønnsomme produkter og tjenester, og å effektivisere virksomheten i markeder med svært lave marginer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.