IT-POLITIKK

Næringslivet med erklæring om ansvarlig bruk av kunstig intelligens

Etter en rundebordskonferanse mandag har representanter fra viktige aktører i norsk næringsliv utarbeidet en erklæring om ansvarlig bruk av kunstig intelligens.

Aktører fra næringslivet har utarbeidet retningslinjer for ansvarlig bruk av kunstig intelligens.
Aktører fra næringslivet har utarbeidet retningslinjer for ansvarlig bruk av kunstig intelligens. Illustrasjonsfoto: Colourbox
7. mai 2019 - 13:26

Representanter fra Stortinget, hovedorganisasjoner og store norske teknologiselskaper har utarbeidet en erklæring om ansvarlig bruk av kunstig intelligens i arbeidslivet. 

Under en rundebordskonferanse arrangert av YS-forbundet Negotia og Telenor, møttes representanter fra YS, Virke og NHO, digitaliseringsminister Nikolai Astrup og representanter fra Stortinget, samt toppledere og tillitsvalgte fra Telenor, Equinor, Evry, IBM, Kongsberg-gruppen, DNB, Schibsted og DNV-GL. Temaet var digital etikk og kunstig intelligens. 

Rettferdighet og transparens

– Utviklingen og bruken av kunstig intelligens brer om seg. Det skaper både spennende muligheter og utfordringer. Ikke minst etiske. Dette er noe Negotia som arbeidstakerorganisasjon har jobbet med en stund, sier Monica A. Paulsen, leder i YS-forbundet Negotia, i en pressemelding.

I tillegg til å slutte seg til EUs etiske retningslinjer for kunstig intelligens, har aktørene utviklet sine egne. 

– I erklæringen som ble lagt fram har vi understreket at beslutninger og anbefalinger med støtte av kunstig intelligens må være rettferdige, ikke-diskriminerende og transparente. Videre påpeker vi at det må være klare ansvarsforhold, sier Paulsen.

I erklæringen står det blant annet at selskaper som designer, selger eller bruker kunstig intelligens ikke er fritatt fra ansvar for kvaliteten i beslutningsprosessen, beslutningsgrunnlaget eller beslutningens innhold og resultat.

Kompetansen må heves

– Fra et arbeidstakerståsted er imidlertid noe av det viktigste at vi slår fast at hensynet til arbeidstakeres personverninteresser må ivaretas gjennom hele utviklingsprosessen.

Et annet poeng som fremheves i erklæringen, er skiftet i arbeidsplasser og arbeidsoppgaver som vil komme med økt bruk av kunstig intelligens. 

«Myndigheter og arbeidslivets parter bør derfor ta et aktivt ansvar for å gå
sammen om kompetansehevende tiltak innenfor digitalisering og kunstig intelligens», heter det i erklæringen. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.