BEDRIFTSTEKNOLOGI

Næringslivet satser sammen på RFID

Fem sentrale organisasjoner har gått sammen om RFID Innovasjonssenter AS.

30. jan. 2006 - 08:05

Dataforeningen, GS1 Norway (tidligere EAN Norge), Den Norske Emballasjeforening, SINTEF IKT og Handels- og Servicenæringens hovedorganisasjon har gått sammen om å opprette RFID Innovasjonssenter AS i Norge, heter det i en pressemelding. Innovasjonssenteret skal fronte en teknologi som ifølge grunnleggerne «vil forandre næringslivet».

Grunnleggerne av det nye senteret peker på at RFID (Radio Frequency Identification) er det digitale svaret på strekkoder og vil erstatte disse over tid.

Nye anvendelser for RFID er i en rivende utvikling. Det er hittil solgt 4 milliarder brikker, hvorav 600 millioner i fjor. Innovasjonssenteret venter at norske bedrifter om ikke lang tid vil få krav fra utsiden om å oppdatere seg. De første til å merke dette vil være de som leverer til multinasjonale selskaper, heter det.

Mulighetene for sporing av varer, dyr og for den del mennesker blir fundamentalt endret. Dette legger også grunnlaget for betydelig mer effektive sikkerhets- og kontrollsystemer. Dette vil også endre offentlig sektor, da kanskje særlig helsesektoren, tror stifterne av Innovasjonssenteret.

– De grunnleggende forutsetningene for mange funksjoner og forretningsprosesser vil bli så fundamentalt endret at vi egentlig snakker om et nytt strategisk utgangspunkt for de aller fleste virksomheter, sier daglig leder Roar Lorvik. – Derfor er det svært viktig at vi nå har fått et sted både for utforming av ny forretningsmessig tenking, men også at Norge endelig har fått unike muligheter for utprøving, testing og utvikling av nye løsninger av denne nye teknologien.

Siktemålet med senteret er ifølge Lorvik å ligge i forkant av utviklingen, presentere og arbeide med de nyeste teknologiske løsninger, og bygge opp og videreutvikle en unik norsk kompetanse på området.

– Det er derfor meget viktig at bedriftene benytter denne anledningen som en arena for dialog om forretningsutvikling og endrede forretningsprosesser med tilhørende forretningsideer, Like viktig er det at bedriftene tar initiativ til og iverksetter praktiske pilotprosjekter som tar i bruk de mulighetene senteret representerer. Ut av miljøet vil det også komme initiativer til forsknings- og innovasjonsprosjekter. I dette ligger også at vi tar sikte på å knytte til oss tunge fagmiljøer og eksperter på mange delområder som trengs for å bygge opp et helhetlig RFID-system.

Innovasjonssenteret lokaliseres ved Forskningsparken i Oslo, hos SINTEF IKT.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.