Næringsministeren skal stanse opsjoner

Næringsministeren skal stanse opsjoner

De store opsjonsgevinstene til Telenor-sjef Baksaas kan stoppe nye opsjons-tildelinger.

Næringsminister Dag Terje Andersen er i harnisk etter at det kom frem at Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas kunne innkassere millionbeløp i opsjonsgevinst etter at Telenor-kursjen har steget med over 80 prosent det siste året.

Striden er ikke ny - under dotcom-årene førte endringer i skattereglene til store innskjerpelser rundt opsjoner.

Nå vil Andersen sørge for at alle nye opsjonsprogrammer i statlig deleiede selskaper stanses:

- Vi vil stemme mot alle forslag med aksjebaserte avlønningsprogrammer, sier Andersen, ifølge Aftenposten.

Dersom regjeringen gjennom næringsministeren velger å gjøre som de nå sier, så blir det en stans i opsjonsprogrammene. I Telenor eier staten 54 prosent og har flertall, så der vil de automatisk vinne frem i avstemmingen.

I Yara har staten 36 prosents eierandel og 43,8 prosent i Hydro. Det er i utgangspunktet ikke nok, men i praksis vil det være det. Det er nemmelig sjeldent at alle aksjonærene møter til generalforsamlingen og staten trenger bare flertall blant de fremmøtte aksjonærene når de vil stanse opsjonstildelingene.

Dersom næringsministeren skulle velge å ikke gjennomføre det han nå sier, vil det i såfall bli et politisk pinlig tilbaketog. I motsetning til i andre saker, som for eksempel Telenors salg av satelittvirksomheten, så har han all makten han trenger for å gjennomføre det han ønsker.

Tidligere i høst fremmet den sittende regjeringen et forslag om at generalforsamlingen skal stemme over lønnen som gis til administrerende direktør. Med flertall på stortinget vil dette forslaget med all sannsynlighet bli vedtatt som ny lov.

Til toppen