Nakkeskutt ...

Har du fått sparken i det siste? - I så fall er du ikke alene. Her er noen gode tips.

Dotcom-døden slår og ser ikke ut til å gi seg med det første. Hver eneste uke bringer nye nyheter om nedbemanninger, permitteringer, oppsigelser og regelrette konkurser. Krisa rammer de aller fleste av oss på en eller annen måte, så her er noen gode tips for deg som kommer i uføret:

1. Ta sjokket

De fleste som får en oppsigelse eller en permittering i fanget får rett og slett sjokk. Arbeidsdagen, som kanskje begynte som alle andre, har tatt en helt uventet vending. Plutselig er virkeligheten og hverdagen din en helt annen, og selve fundamentet i tilværelsen blir rokket. Forstå at dette er en helt unormal sinnstilstand, og unn deg selv litt time-out. En pils sammen med kolleger i samme båt, eller en spasertur helt på egenhånd trengs for bare å fatte hva som egentlig skjer.

2. Gjør ingenting

Du er fortsatt i sjokk i noen dager, og de beslutningene du fatter i denne tilstanden er ikke særlig etterrettelige. Det er veldig viktig at du nå ikke gjør noe du kommer til å angre på.

De fleste, og spesielt menn, trenger å føle at man tar kontrollen tilbake så raskt som mulig etter et "nederlag" som dette. Derfor er det også mange som sender rasende e-post i hytt og pine, eller setter seg til å skrive nye jobbsøknader i hui og hast. Dette er ikke lurt! Du tenker ikke rasjonelt i denne situasjonen, og kan ødelegge langt mer for deg selv enn det du vinner. Kanskje kaster du til og med bort sjansen til en god ny jobb fordi du sender halvferdige og lite gjennomtenkte søknader fra deg, eller gjør deg til uvenner med folk du senere kommer til å trenge.

Derfor: Ikke gjør noen ting før det verste sjokket har lagt seg, og du igjen er ved dine fulle fem. Det tar som tommelfingerregel omtrent en ukes tid.

3. Sjekk fakta

Når sjokkfasen er over, er tiden inne til å sjekke nøyaktig hvor du står. Hva er din juridiske posisjon i forhold til oppsigelsen? Hva er dine rettigheter som arbeidstager? Hva har du krav på av dagpenger og andre offentlige ytelser?

Noen nettsteder som kan bidra med informasjon er følgende:

El & IT-forbundet
Jussnett
Arbeidstilsynet
Tema: Oppsigelse
Arbeidsmiljøloven
Lønnsgarantiordningen
Dagpenger/rettigheter


4. Analyser hvor du står

Sørg for at du har skaffet deg tilstrekkelig informasjon om din situasjon, og sett opp et nøkternt regnskap. Hvor lenge kan du klare deg uten en ny jobb? Når må du eventuelt ta kontakt med det offentlige? Hvordan klarer du dine faste utgifter? Hvilke andre inntekter finnes i husstanden? Hvor høy må inntekten din være for at du skal klare deg?

Svarene på disse og beslektede spørsmål skulle gi deg rammene for din jobbsøkerprosess videre.

5. Tenk på din videre karrière

Arbeidsmarkedet i IT-bransjen er et helt annet i dag enn for eksempel for ett år siden. Det finnes langt færre ledige jobber, og det er langt flere om beinet.

Ser du ledige jobber som er midt i blinken for deg, så selvfølgelig: Søk på dem! Men vær også åpen for å kunne tenke litt nytt i forhold til hva du har gjort tidligere og hvilken kjernekompetanse du faktisk besitter. Har du ferdigheter, kunnskaper og egenskaper som kan benyttes i andre sammenhenger enn du har gjort hittil? Er det kurs eller ekstra utdanning du burde ta? Er det emner du burde lære mer om, for eksempel ved å gjøre selvstudier på nett?

Sett opp din CV, og glem for all del ikke det innledende avsnittet der du oppsummerer din kjernekompetanse. Prøv å se på erfaringene dine også i lys av hva som er brukelig innen andre arenaer og andre markeder. Finnes det hull du trenger å tette, eller områder du kan utvikle videre?

- Kanskje kan oppsigelsen bli nettopp det "sparket bak" du trenger for å ta karrièren din til helt nye høyder i årene framover.

6. Søk nye jobber

At du søker på de jobbsøkertjenestene som finnes er jo en selvfølge. Men glem heller ikke at de fleste jobber faktisk besettes gjennom uformelle kontaktnettverk. Vær derfor proaktiv: Send forespørsler til venner og bekjente i bransjen, gå på treff og samlinger og knytt så mange kontakter du kan. Fortell gjerne hva du kan og hva du er ute etter.

Besitter du spesiell kompetanse, kan det dessuten lønne seg å kontakte rekrutteringsselskaper. Ta også gjerne kontakt med vikarbyråene og ta noen vikaroppdrag mens du venter - mange jobber blir fast besatt på denne måten. Og husk at det går an å kontakte relevante bedrifter direkte - har du flaks kan du få kloa i en stilling før den blir utlyst.

7. Ikke steng deg inne

Det er mange som isolerer seg mens jobbsøkerprosessen pågår. Det er en av ulempene med en kompetansebransje: At man lett kan føle seg som "ingenting" hvis man ikke har en jobb. Slik er det selvfølgelig ikke i virkeligheten, og akkurat nå er det dessuten mange som er i samme båt.

Hvis du er redd for å få spørsmålet om hva du driver med for tiden, så tenk ut et passende svar på forhånd. Vil du ikke si at du er oppsagt, kan du kanskje formulere det slik at det firmaet du jobbet i utviklet seg i en annen retning enn du hadde tenkt. Eller du kan si at du har gått tilbake til studier (ingen behøver jo å vite at det er selvstudier det dreier seg om).

Har du vært vant til å jobbe mye og plutselig ikke skal på jobb, blir dagen forferdelig lang. Vær aktiv for å unngå å stenge deg inne: Spis lunsj med venner og forbindelser, sett deg faste jobbsøkermål for hver dag, eller benytt sjansen til endelig å få trent litt.

Husk også at du kan benytte anledningen til å starte opp prosjekter (spesielt hvis du går på betalt oppsigelsestid). Kanskje kan du endelig få laget den nett-tjenesten du alltid har tenkt på? Eller kanskje du skal eksperimentere med nye teknikker og arbeidsmåter? Velger du å starte noen slike prosjekter, har du dessuten ferdige svar på spørsmålet om hva du holder på med.

8. Ikke la deg knekke

Igjen: Ulempen med en bransje som vår, der vi "er det vi gjør", er at uten en jobb er vi "ingenting". Denne kulturen er nok til å knekke den sterkeste når krisa først slår! Unngå at det skjer med deg: Vit at det ikke er din skyld at du er oppsagt. Vit at det ikke betyr at du ikke er flink, ikke er kreativ eller ikke er kompetent. Dotcom-døden er ikke din skyld!

Men samtidig: Vit at selv om situasjonen ikke er din skyld, så er den ditt ansvar. Enhver krise er både en katastrofe og en mulighet. Vit at hvordan du takler denne perioden i livet ditt vil avgjøre hvor ditt profesjonelle liv går videre. Du kan la den knekke deg, eller du kan ta utfordringen, tenke nytt, stå på og benytte
anledningen til å vokse!

9. Alt går over

Når man står midt oppe i en situasjon, er det lett å miste den store oversikten. Husk at i et livsperspektiv er antagelig denne fasen bare et kort blipp i en ellers lang karrière. Du blir neppe arbeidsledig for resten av livet, men det kan hende at det tar litt lenger tid enn før å få en ny jobb, ettersom bransjen er i en nedgangsperiode akkurat nå.

Også dette vil gå over. Vi har bygget et IKT-Norge som tok av litt for raskt. Dette er (den midlertidige) reaksjonen. Bransjen vil vokse videre, og vi med den. Kanskje i andre retninger enn vi trodde, kanskje på andre måter, og garantert med mindre naivitet og blåøydhet. Slik er utviklingen i alle nye bransjer, og dette er bare sunt.

Lykke til!

Til toppen