NamePlanet får tildelt toppdomene

Organisasjonen som bestemmer over adressesystemet på Internett bestemte seg i går for sju nye toppdomener. Norske NamePlanet fikk ett av dem.

Organisasjonen som bestemmer over adressesystemet på Internett bestemte seg i går for sju nye toppdomener. Norske NamePlanet fikk ett av dem.

Fremtidens verdensvev skal få nytt adressesystem som bedre representerer innholdet på denne delen av Internett. Nå har Internet Corporation for Assigned Names and Numbers omsider klart å bestemme seg for hvilke ti toppdomener - tilsvarende .com, .net, .org og for eksempel .no for norge som skal gjelde.

Det nye systemet skal gjøre det enklere for nettbrukerne å forstå hva som skjuler seg bak en URL, eller Internettadresse.

Utvelgelsen var også gode nyheter for norske NamePlanet, som søkte om og fikk toppdomenet .name

Det var mange aktører som ikke nådde opp i konkurransen, som kan gi store inntekter for den som skal styre tildelingen av adresser under toppdomenene. Blant de forsmådde var blant annet Nokia, som gjerne ville ha det mobilrelaterte dått-mob.

Her er vinnernavnene og selskapene som skal styre dem, ifølge Wired News og ICANNs nettsider.

.name: NamePlanets datterselskap Global Name Registry skal styre dette, som skal være et toppdomene for personlige nettadresser. Her kan man registrere for eksempel kari.normann.name.

.biz: Foreslått av mange, men vinneren ble JVTeam, Som består av selskapene Neustar and Melbourne IT.

.info: Skal administreres av Afilias. Internasjonal sammenslutning av 19 selskaper over hele verden.

.pro: Skal administreres av RegistryPro, som består av register.com, Virtual Internet og Baltimore Tech. Et toppdomene for yrkesgrupper, slik at en lege kan registrere seg om karinormann.med.pro. Enkeltpersoner som vil registrere seg under .pro må bevise sin profesjon.

.museum: Det lengste og mest spesifikke toppdomenet skal administreres av Museum Domain Management Association, en gruppe i tilknytning til International Council of Museums. Domenet skal brukes til akkrediterte muséer over hele verden.

.aero: Societi Internationale de Tilicommunications Aironautiques, jobber med kommunikasjonsløsninger for luftfartsindustrien.

.coop: Skal administreres av National Cooperative Business Association, som skal tilby navnet til kooperativer over hele verden.

Domenenavn-systemet har ikke blitt endret siden midten på 90-tallet, da dagens mest populære toppdomener .net, .com og .org ble lagt til.

Til toppen