Nanobatterier kan redusere brannfaren

Oppladbare batterier laget med ny nanoteknologi skal kunne eliminere brannfaren med mobil elektronikk.

Oppladbare batterier laget med ny nanoteknologi skal kunne eliminere brannfaren med mobil elektronikk.

Forskere ved Tel Aviv University har utviklet og søkt om patent på en ny nanoteknologi for oppladbare batterier. Batteriene skal raskt kunne lades opp og ut, samtidig som at de skal eliminere brannfaren knyttet til vanlige litium-baserte batterier, som er vanlige i dagens mobiltelefoner og bærbare PC-er.

Ifølge EE Times søker nå universitetet selskap for kommersialisering av teknologier, Ramot, aktivt industrielle partnere for lisensiering og produksjon av teknologien.

EE Times skriver at batterienheten består av omtrent 30.000 parallellkoblede miniatyrbatterier som dekker en område på 1 kvadratcentimeter. Arkitekturen skal tilby elektrisk strøm med høy effekt uten risiko for overoppheting, noe som i blant fører til at bærbare PC-er og andre mobile enheter tar fyr.

De små batteriene som benyttes, kalles "3-D Thin-film Microbattery". De skal ha langt større kapasitet enn konvensjonelle tynnfilm-baserte mikrobatteri. Ifølge EE Times skal ladekapasiteten være så høy som 10 mAh/cm2, noe som er mer enn 80 ganger høyere enn flate tynnfilm-batterier med tilsvarende katodetykkelse.

    Les også:

Designet kombinerer karakteristikkene for lav motstand fra tynnfilmbatterier med den høye ladekapasiteten til vanlige, oppladbare litium-ion-batterier. Ved å bruke spesielle beleggteknologier, kan tusenvis av litium-batterier i miniatyrformat legger ut i parallell med med et ikke-ledende substrat på bare 0,5 mm, skriver EE Times.

Laboratorietester skal ha vist at batteriene kan lades opp og ut hundrevis av ganger uten tap av kapasitet eller stabilitet.

Ramot mener at batteriene vil få stor betydning i forbindelse med blant annet selvforsynte halvlederenheter, nanosystemer og mikromedisinske enheter.

Produksjonsprosessen for de små batteriene er basert på kjemiske og elektrokjermiske metoder, og skal derfor bare kreve enkelt og rimelig produksjonsutstyr. Prosessen skal kunne gjøres kompatibel med CMOS-prosesser, noe som trolig vil gjøre det mulig i integrere mikrobatteriet inn i silisiumbaserte mikrobrikker.

Noe mer informasjon om batteriene finnes på denne siden.

Til toppen