FORBRUKERTEKNOLOGI

Nanorør kan gi flat 80 tommers HDTV

Nanorør kan gi en 80 tommers flatskjerm for HDTV, viser en demonstrasjon av en prototyp.

8. sep. 2005 - 09:56

Store flatskjermer med LCD eller plasma-teknologi er gjerne plaget av skyggebilder når de skal vise raske bevegelser.

Et konsortium av det amerikanske selskapet Nano-Proprietary og seks japanske komponentleverandører varslet i september 2003 at de ville demonstrere teknologi for en 80 tommers flatskjerm uten slike skygger, innen sommeren 2004, ved å bruke nanorør av karbon i en teknologi de kaller CNT-TV («carbon nanotube TV»).

Prototypen ble forsinket, men er nå klar, og er demonstrert. Prototypen er ikke en 80 tommers skjerm, men en 25 tommers skjerm med en oppløsning på 280 ganger 200 som viser at teknologien fungerer etter hensikten. Bildet har egenskaper tilsvarende dem fra et katodestrålerør, og ingen av ulempene som er typiske for andre flatskjermer.

Prototypen viser ifølge opphavet at det vil være mulig å konstruere en 80 tommers flatskjerm med HDTV-oppløsning, som vil kunne produseres kommersielt til en brukbar pris. Det er ikke oppgitt noe tidsperspektiv for noe ferdig produkt. Det Nano-Proprietary tar sikte på nå, er å få tak i en partner for å sette i gang pilotproduksjon.

En video av demonstrasjon er tilgjengelig fra Nano-Proprietarys nettsted. Gå til fanen merket «Applied Nanotech» og velg «demonstrations».

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.