Napper pluggen til de små

Telenor legger om hvordan det norske Internettet fungerer - nå klipper de linjen til 50 mindre konkurrenter.

Napper pluggen til de små

Telenor legger om hvordan det norske Internettet fungerer - nå klipper de linjen til 50 mindre konkurrenter.

Telenor gjør en viktig endring som kan få dramatiske konsekvenser for hvordan det norske internettet både fungerer og prises.

Den første endringen er at Telenor trekker seg fra det såkalte NIX-samarbeidet. Det såkalte NIX-punktet på Blinderen i Oslo knyttet tidligere sammen alle internett-leverandører i Norge og sørget for at man fikk sendt trafikk til og fra alle sluttbrukere og servere i Norge.

I 2003 koblet Telenor seg direkte opp mot sine 13 største konkurrenter, og utvekslet bare trafikk med de 50 minste aktørene gjennom Nix. Nå skriver VG Nett at Telenor klipper kabelen til NIX-punktet.

Dermed ser det ut til at alle disse 50 leverandørene må gjøre en avtale med de 13 større konkurrenene som har kontakt med Telenor.

- Bare 20 prosent av trafikken vår går over Nix-punktet i dag og vi gjør nå en endring for å få bedre kontroll over vår distribusjon, sier pressetalsmann i Telenor, Arild S. Johannessen til digi.no.

Endringen har vært varslet en stund - Telenor sa opp avtalen med Nix i desember i fjor.

Det litt underlige er at endringene ikke bare kan ramme konkurrentene, men også Telenor selv. For eksempel kan Telenors privatkunder potensielt merke at det går tregere å nå servere som står i nettverkene til internett-leverandørene Telenor ikke har direkteforbindelse med.

Alle internett-leverandører må nå skaffe seg avtaler med en av de 13 som har direkteforbindelse med Telenor eller selv opprette direkteforbindelse.

- Vi har allerede forbindelse til Telenor gjennom Banetele som har peeret med Telenor, men vi vurderer også å opprette en direkteforbindelse, forteller Morten Pedersen, teknisk sjef i Workzone til digi.no.

    Les også:

Til toppen