Napster blir lovlig i Danmark

Den danske regjeringen foreslår en lov som vil la dansker fritt kopiere all musikken de vil fra Napster og andre Internett-systemer.

Den danske regjeringen foreslår en lov som vil la dansker fritt kopiere all musikken de vil fra Napster og andre Internett-systemer.

Danmark vil bli et fristed for piratkopiering av musikk. Fra å ha en svært streng lov om kopiering av musikk, foreslår nå regjeringen et fullstendig frislipp, skriver den danske avisen Politiken.

Regjerings forlag til ny kopieringslov vil gjøre det lovlig å både kopiere for eget bruk og for videre distribusjon. Antallet danske MP3-servere vil derfor trolig eksplodere.

Danmark har som eneste land hittil ikke latt sine borgere kopiere musikk de har kjøpt til personlig bruk. For å myke opp denne loven, foreslår regjeringen at det blir lov å kopiere musikk som er "offentliggjort".

- Det blir i lovendringen ikke tatt stilling til om det kopieres fra et såkalt ulovlig eksemplar. Eksemplarfremstillingen (kopieringen) er tillatt når musikken er offentliggjort, sier Johannes Nørup-Nielsen, kontorsjefen i Kulturdepartementet til Politiken.

Dermed vil danske innbyggere kunne kopiere all musikk helt fritt, så lenge musikken er utgitt. Den eneste sperren blir dermed kopiering av musikk som ikke har rukket ut i butikken. Kopieringslippet er generelt og gjelder både MP3-musikk på Internett samt kopiering av CD-plater eller andre metoder.

Så spørs det om Folketinget, det danske stortinget, gjør endringer i loven som regjeringen foreslår. Det er liten tvil om at platebransjen vil protestere høylytt.

Til toppen